I fjor sommer var denne rare og lett musserende vinen å finne i vinglassene til alle hipstere rundt om i landet. I år er pet nat blitt mer allemannseie.
En pet nat (egentlig pétillant naturel) er en lett perlende musserende vin laget på metoden méthode ancestral – også kalt artisanale, rurale eller gaillacoise. Vin som ikke er gjæret ferdig, blir tappet på flaske, der den fullfører fermenteringen og beholder CO2-boblene, gjæringens biprodukt, inne i flasken. De første som gjorde dette, var munker i klosteret Saint-Hilaire i Limoux i Sør-Frankrike på midten av 1500-tallet, så dette er langt i fra noe nytt fenomen – selv om at det var få flasker og bruskorker å spore på 1500-tallet.
Ikke gå glipp av noe!
Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.
Meld deg på herTåkete bobler
I motsetning til champagne og andre tradisjonelle musserende viner, er ikke pet nat tilsatt sukker eller gjær. Selv om det er tillatt å filtrere, er de fleste ufiltrerte, noe som gjør dem tåkete og uklare. Det gir hver enkelt flaske en unik duft og karakter som stammer direkte fra den noe ukontrollerte gjæringen.
Det kan gi viner som dufter som en blomstereng, mens andre minner forbløffende mye om stølslivets sanitære fasiliteter.
Mangelen på tilsetninger er nok en av grunnene til vinens renessanse, samt at vinene er lette, karakterrike og lave på alkohol. De har i tillegg lettere bobler enn sine mer kjente artsfrender og lages over hele verden, fra Frankrike, Spania, Østerrike og Italia til USA og Australia. De fleste er laget for å nytes med en gang, men noen mer krevende utgaver kan ha godt av å ligge i et par år.
De beste
Vi har smakt oss igjennom 28 pet nat som er å finne på Polet. Flere av dem er ikke verdt prisen, mens andre er delikate og lette bobler som er verdt et nærmere bekjentskap.
* (Vilkår)