Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Rundt landsbyen Vosne-Romanée i Burgund lages verdens dyreste viner basert på druen pinot noir.

Rundt landsbyen Vosne-Romanée i Burgund lages verdens dyreste viner basert på druen pinot noir.

Verdens mest ettertraktede drue

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Den får voksne mannfolk til å sove ute i kø i flere dager.

Blauburgunder, spätburgunder, rulandské modré og pinot nero. Kjært barn har mange navn. Druen pinot noir er uten tvil den mest karismatiske av alle rødvinsdruene. Den er så vanskelig å dyrke at det er langt mellom de gode resultatene, selv i veletablerte regioner. Druen er følsom for værforandringer og blir lett stilkete, plump og karakterløs. Den muterer lett og har skapt mange avarter av seg selv, for eksempel pinot blanc, pinot gris og pinot meunier.

Som ung dufter pinot noir av blomster, bringebær, jordbær, granatepler og pepper. Med alderen endrer disse aromaene seg til sopp, løv og våt skog. Fargen er alltid lys og delikat, mens den silkemyke og sødmefull frukten i ulik grad får konkurranse av en tydelig syrestruktur og tanniner som varierer like mye som været i de forskjellige årgangene.

Populær drue

Fra Burgund og Champagne kommer verdens mest ettertraktede, kødannende og kostbare viner laget av pinot noir. De siste 15 årene, i kjølvannet av lavbudsjettfilmen «Sideways», der hovedpersonen erklærte sin kjærlighet til pinot noir og hat mot druen merlot, har det skjedd en liten revolusjon. I nesegrus beundring for burgunderne begynte vinprodusenter i resten av verden også å plante pinot noir.

Druen leverer best når den får vokse i kjølig klima, men også varme vinregioner i Australia og USA klarer også å lage strålende utgaver når vinbonden er dedikert nok. Fra England og Canada i nord, til Sør-Afrika, Argentina og New Zealand i sør, kommer det nå gode pinot noir-viner. Og ikke minst fra Tyskland, hvor druen nå er den nest mest dyrkede.

Jeg har plukket ut mine favoritter utenfor Frankrike.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.