Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
P.A. Larsen hadde vinhandel i Rådhusgaten 4. Bygget og deler av interiøret er fredet. Pontus Dahlström, til venstre, og Tølløv Foss Heggem under det fredede glasstaket.

P.A. Larsen hadde vinhandel i Rådhusgaten 4. Bygget og deler av interiøret er fredet. Pontus Dahlström, til venstre, og Tølløv Foss Heggem under det fredede glasstaket.

Blåser liv i vinhandel som først åpnet i Oslo i 1847

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Vinbutikken åpnet i 1847. Neste år kommer flasker merket P.A. Larsen tilbake på markedet.

På dagen hundre år etter at den legendariske vinbutikken i Raadhusgaten 4 ble solgt til Vinomonpolet, er vinmerket tilbake, med årgang 2021 på etiketten.

– Det absurde er at familiefirmaet til P.A. Larsen fortsatte å drive handel med tobakk og sigarer frem til 1977, og ble ikke lagt ned regnskapsmessig før ved nyttår i 2021. Det vi si at P.A. Larsens Vinhandel nå har vært i kontinuerlig drift siden 1847, forteller en av gründerne av det nye P.A. Larsen, Pontus Dahlström. Det blir det fjerde selskapet som har hatt det navnet.

P A. Larsens vin de Bourgogne som slippes på Polet i januar har etiketter laget av Bielke & Yang inspirert av de opprinnelige etikettene til vinhandlerens viner.

P A. Larsens vin de Bourgogne som slippes på Polet i januar har etiketter laget av Bielke & Yang inspirert av de opprinnelige etikettene til vinhandlerens viner.

– Da jeg jobbet en hel uke i arkivet til Grand Hotel under arbeidet med deres nye vinkjeller for Furset-gruppen kom jeg over en del gamle vinkart hvor P.A.L var skrevet som produsent. I samme tid var jeg også i dialog med Thomas Patay som da var CEO i Vinggruppen om å gjøre et prosjekt sammen. Så åpnet jeg Kolonialen på Bislett, og det ble lagt på is. Men i løpet av koronanedstengningen tok vi opp tråden igjen.

Da hadde Patay startet Rebel Group. Den nye P.A. Larsens Vinhandel vil ha Rebel Group på eiersiden sammen med Dahlström og Tølløv Foss Heggem.

Les om hvordan vin ble solgt i Norge før Vinmonopolets tid her

Vinspor

Går man forbi Rådhusgaten 4 den dag i dag, ser man fortsatt tydelig spor etter det som engang fantes bak dørene. Gelenderet på trappen er prydet med drueklaser i smijern, og taket inne er rikt dekorert med druer og vinranker. Vernet som det er med en eikesøyle midt i rommet som har stått der siden vin ble solgt og tappet her. I dag er lokalet kontor.

Vinbutikken P.A. Larsen ble startet av Peter Andreas Larsen sammen med Hans Poulsen høsten 1847. Larsen var født på Løiten i Hedemark i 1822, midt i brennevinstradisjonens hjerte, og utviklet butikken i Raadhusgaten 4 til å bli en av Norges største vinbutikker på 1800-tallet. I 1861 forlot Poulsen firmaet og startet for seg selv i nabolokalet Raadhusgaten 6.

Peter Andreas Larsen var kjent som en framifrå vinkjenner og han foretok ofte reiser til utlandet for å sette seg inn i måten de produserte både vin og brennevin. Da Larsen døde i 1875, overtok hans enke og i 1890 overtok sønn Alfred Waldemar Garmann Larsen. Omsetningen var økende og importen av vin fra utlandet likeså. Våren 1901 importerte P.A. Larsen 1350 oksehoder vin fra Bordeaux og den strålende årgangen 1899. Det tilsvarer 400.000 flasker fra én årgang og fra ett distrikt. Vinene ble fraktet i tønner fra kontinentet og tappet for hånd på flasker i Larsens kjellere. I 1903 hadde Larsen 650.000 flasker vin fra Bordeaux på lager fordelt på deres syv vinkjellere i hovedstaden.

P.A. Larsen hadde fem vinkjellere rundt om i Kristiania.

P.A. Larsen hadde fem vinkjellere rundt om i Kristiania.

Historisk modell

P.A. Larsen var kjent for å være en utmerket vinhandel og flinke tappere. Det er få som gjør det på den måten lenger. En av det mest kjente som fortsatt sverger til den modellen er Berry Bros & Rudd i London.

– Vi tok kontakt med familien og etterkommerne til Larsen, og de har etter familieråd gitt oss grønt kort til å bruke navnet, forteller Dahlström. Vi vil ikke lage et nytt vinimportselskap, men mer en merkevare av viner som folk kan stole på at alltid leverer kvalitet. Slik som Larsen gjorde. Så på dagen hundre år etter at P.A. Larsen ble kjøpt opp av staten og Vinmonopolet, er det tilbake.

– Hva fremtiden blir vet man jo aldri, den kan jo hende at vi importerer vin som ikke er under P.A. Larsen-navnet om noen år. Men enn så lenge skal vi fokusere på å kjøpe inn vin som vi tapper under P.A. Larsen laget av flinke produsenter.

Først i rekken er to røde burgundere fra Bichot. – Begge slippes etter planen i januar. Én Vin de Bourgogne fra appellasjonen coteaux bourguignons fra 2021 og én gevrey-chambertin fra «lieu-diten» La Justice og årgang 2019. Det første til rundt tohundrelappen. Den siste bare i form av 1200 flasker og til en noe høyere pris, rundt 540 kroner.

– En gang i fremtiden hadde det jo vært en drøm å kunne jobbe i en av de opprinnelige kjellerne til P.A. Larsen eller i selve butikklokalet, legger Tølløv Foss Heggem til.

P.A. Larsens vinhandel i Rådhusgaten 4 har fortsatt det samme inngangspartiet, 100 år etter den ble lagt ned til fordel for Polet. Tølløv Foss Heggem, til venstre, og Pontus Dahlström på vei ned trappen der vinhandelen lå.

P.A. Larsens vinhandel i Rådhusgaten 4 har fortsatt det samme inngangspartiet, 100 år etter den ble lagt ned til fordel for Polet. Tølløv Foss Heggem, til venstre, og Pontus Dahlström på vei ned trappen der vinhandelen lå.

100-års jubilant

Det var stor diskusjon rundt et statlig Vinmonopol, og langt ifra alle tok det imot med åpner armer. Men 30. november i 1922 var Vinmonopolet kommet for å bli.

Avisen Tidens Tegn skriver 17. november 1922. «Forberedelsene til monopolets virksomhet er i full gang. I disse dager er det således holdt takst over tre av byens eiendommer: P.A. Larsens, H. Poulsens & Co's, Dammann og Baltzersens. idet monopolets styre har tenkt å kjøpe disse … Om monopolet er født i synd, er det tross alt skyldfri for sin eksistens. Men vi sender en lite vennlig tanke til de forbuds- og avholdspolitikere, som ved dets opprettelse har lagt øde de tradisjonsrike forretningskultur engrosfirmaer i denne bransjen representerer»

Vinmonopolet var et resultat av forbudstiden. I løpet av høsten 1922 overtok de butikklokaler og lagerplass fra de gamle vinhandlerfirmaene. Rådhusgaten 6, hvor tidligere vinhandler Poulsens lå, ble Vinmonopolets hovedkontor. For overtatte vinbeholdninger fra vinhandlerne betalte Vinmonopolet 30,5 millioner kroner.

Kilder: Vinbladet/1992, Vinmonopolet og Nasjonalbibliotekets småskriftavdeling.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.