Få årganger har skapt større forventninger enn 2015-årgangen i Burgund. En ekstraordinær årgang for områdets rødviner som blant mange sammenlignes med 2005 og 2010. Flere av de eldre vinprodusentene i Burgund mener vi må helt tilbake til 1929 for å finne en tilsvarende strålende og sammensatt årgang: En årgang som har alt, friskhet og raffinement, konsentrert frukt og rasepregede lange tanniner. Den oppleves forførende som ung, men oser likevel av lagringspotensial. Ja, til og med de produsentene som leverer under pari, har laget viner som evner å imponere i årgangen.
Korpulente hvite
De hvite burgunderne varierer mer i kvalitet, hvor flere fremstår noe upresise, rike og modne på smak med en beskjeden friskhet. Men her finnes det unntak. Noen produsenter klarte å høste chardonnaydruene før de ble for modne, mens andre valgte å blokkere malolaktisk gjæring av vinen, noe som gir dem en betydelig friskere stil. Mens andre sliter med mer emne, rike og korpulente hvitviner som man lett kan styre unna.
Årgangen begynte med en våt og mild vinter, etterfulgt av en varm og tørr sommer. Det igjen resulterte i en normal innhøsting i begynnelsen av september hvor så å si ingen druer trengte å bli sortert bort.
– I 2015 var de som sorterte druer hos meg, mer eller mindre arbeidsledige, forteller produsenten Dominique Lafon i Meursault.
Også i kvantitet leverte 2015. Årgangen byr på et kjærkomment antall flasker etter flere magre år. Det har også ført til økte priser. Økt etterspørsel har også gjort vinene mye dyrere. Noen har til og med doblet prisen fra 2014-årgangen. Skal man handle 2015 fra Burgund, må man være forberedt på at det blir en kostbar affære.
Ikke gå glipp av noe!
Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.
Meld deg på herKøvinene
Torsdag 1. februar slipper Polets spesialbutikker 419 forskjellige viner hovedsakelig fra 2015-årgangen. Mange av de mest berømte burgundprodusentene er representert. Fra Domaine de la Romanée-Conti kommer det flere flasker enn noen gang tidligere, vel å merke fra 2014-årgangen. I tillegg slippes det viner fra Armand Rousseau, Comte Ligier-Belair, Roumier, Ramonet, Meo-Camuzet, Le Moine, Pacalet, Ponsot, Sauzet, Lafon, Leflaive i tillegg til en rekke andre. De største overraskelsene er det nok de store husene som Faiveley, Bouchard og Jadot som byr på. Da de har alle laget bedre rødvin i 2015, enn kanskje noensinne. Og fra dem kommer det store mengder med vin til Norge.
* (Vilkår)