Spindelvev og muggsopp henger som girlandere fra taket. Det er mørkt og fuktig. Gangene er smale og steintrappene slitte etter føtter som har gått opp og ned gjennom hundrevis av år. Kjelleren, som ble bygd av Ludvig XI en gang på 1400-tallet, har siden 1820 huset Bouchards viner midt i Beaune i hjertet av Burgund.
– Dette er husets sjel. Denne kjelleren er en studie i de forskjellige terroirene i Burgund, sier Gilles de Larouzière.
Han overtok som sjef av familieselskapet La Vigie, som eier Bouchard, Henriot i Champagne, William Fevre i Chablis og Villa Ponciago i Beaujolais, da onkelen Joseph Henriot døde i 2015.
Gammel og ungdommelig
Funklende og forbausende rødfarget vin treffer bunnen i vinglasset. En duft av tobakk, kalvelær, ristede nøtter og aldrende ripssyltetøy med et hint av trøffel brer seg. Sammensatt med lag på lag med syre, aldrene fruktnyanser, tre og lær. En flaske Beaune Clos de la Mousse fra 1864 fornekter seg ikke. At en 152 år gammel vin kan smake så ungdommelig, er nærmest ufattelig. Og det fra en årgang som er rangert som middels god etter en tørr vekstsesong og en innhøsting som startet 29. september.
I Bouchards kjeller finnes en av verdens største samlinger gamle burgundere. Her ligger rundt 200.000 flasker fra tilbake til 1846. Gilles de Larouzière forteller at de unike og gamle flaskene blir sjekket og smakt på fra tid til annen når de blir rekorket.
– Vi noterer hvordan de smaker i en bok som inneholder smaksnotater tilbake til begynnelsen av 1800-tallet. Når man leser den, blir man veldig ydmyk overfor hva man er ansvarlig for.
Høy pris
Flaskene blir vanligvis bare vist på noen av husets middager, men i fjor valgte også Bouchard å selge 2000 flasker fra samlingen på en auksjon i Hong Kong. Auksjonens – og kjellerens – eldste flaske var en Meursault Charmes fra 1846. Den gikk for 17.451 dollar, som i dagens kurs tilsvarer rundt 145.000 kroner.
Bouchard Père & Fils har vært en av de berømte Burgund-produsentene siden starten i 1731. Familien Bouchard kjøpte mye av de konfiskerte vinmarkene etter den franske revolusjonen. De neste generasjonene fulgte opp med nye vinmarkskjøp og medbringende ekteskap, og på 1950- og 1960-tallet lagde selskapet en rekke førsteklasses burgundere. Tiårene som fulgte, ble dessverre preget av kvantitet snarere enn kvalitet.
I 1995 kjøpte champagneentreprenøren Joseph Henriot selskapet. Det resulterte i en umiddelbar forbedring av Bouchards viner. I 2005 sto et imponerende vineri ferdig, som gjorde sitt til at druene fra de 130 hektarene med vinmark blir vinifisert etter alle moderne prinsipper. Samme behandling får også husets innkjøpte druer, som utgjør over halvparten av totalproduksjonen.
– Onkel så potensial i denne produsenten, som på en måte var litt i gjørmen da han kjøpte vinhuset fra familien Bouchard. Han ryddet opp og satte Burgund i fokus. Jeg vil fortsette der han slapp. Han hadde en fantastisk intuisjon, det hadde ikke vært like enkelt å kjøpe et så stort vinhus i Burgund i dag.
I dag lager Bouchard bedre vin enn noen gang i moderne tid. Særlig har husets hvitviner gjennomgått en forvandling som har gjort dem presise og terroir-tydelige – og til noen av regionens få gode kjøp når man tar pris i betraktning. Rødvinene avhenger mer av vinmark, men kvaliteten øker fra år til år. En tidlig smaking av den ypperlige 2015-årgangen viser at det er mye godt i vente til neste år.
– Jeg håper og tror at vinene vi lager i dag, kommer til å holde like lenge som dem som ble laget på 1800-tallet, sier de Larouzière.
Han setter sin lit på at kjellermester Frédéric Weber også leverer varene i årene som kommer.
Torsdag ble det lansert en rekke viner fra Bouchard i Polets spesialbutikker. I tillegg finnes det 22 viner fra huset i Polets hyller og bestillingsutvalg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.