Jeg får ofte spørsmål om man kan smake forskjell på vin som er laget av økologisk og biodynamisk dyrkede druer, og vin som er blitt dyrket på den konvensjonelle måten. Ofte er det et spørsmål som er vanskelig å besvare da det inneholder ufattelig mange variabler. Men det finnes eksempler på at det er en stor forskjell.
For noen år siden besøkte jeg det tyske vinuniversitetet Geisenheim, der det blant 60 sommelierer ble gjort en blindtest av hvitvin laget av druer fra samme vinmark dyrket på tre forskjellige måter. Den ene måten var den konvensjonelle hvor vanlige sprøytemidler mot insekter og ugress ble benyttet, samt kunstgjødsel. Den andre var økologisk, der det kun ble brukt behandlinger godkjent av sertifiseringsorganet. Den tredje måten var biodynamisk dyrking, som følger Rudolf Steiners prinsipper for bruk av forskjellige behandlinger og preparater i vinmarken, samtidig som vinbonden følger månekalenderen med hensyn til hva som blir gjort når.
Uten at vi fikk vite hvilken av vinene som var produsert på hvilken måte, eller hva som var forskjellen på dem, så mente samtlige 60 at den biodynamiske var den desidert beste, mens den konvensjonelle ble klar taper hva gjaldt kvalitet.
Skeptiske naboer
Champagne er en region langt nord i vinens verden og er blitt kritisert i en årrekke for å bruke mye kjemikalier og sprøytemidler. Regionens beliggenhet og klima gir vinmarkene såpass hard medfart at det for de store champagnehusene er for stor risiko knyttet til å konvertere til utelukkende økologiske vinmarker. Blant de små champagnehusene er det derimot en trend flere og flere beveger seg mot. Grunnen er at de er overbeviste om at det er det beste både for vinmarken og vinen, selv om mange ikke ønsker å bli sertifisert økologisk, da dette frarøver dem muligheten til å behandle vinmarkene med kjemikalier om det skulle bli krise.
En av dem som har drevet lengst med økologisk dyrking i Champagne, er Leclerc Briant, som fortsatt er en av få. Skeptiske naboer bruker spraymaling for å markere produsentens økologisk dyrkede vinmarker.
Champagnehuset som ble startet i 1872 av Lucien Leclerc Briant, sluttet å bruke kjemikalier i vinmarkene og i kjelleren allerede på 40-tallet. Og det var også blant de første som konverterte til biodynamisk dyrking i hele regionen.
Utmerkede eksempler
I 1978 var det sønnesønn av Lucien, Pascal Leclerc Briant, som overtok den 30 hektar store familieeiendommen. Men den visjonære og høyt respekterte Pascal gikk brått og uventet bort i en alder av 60 år i 2010. Det førte til at hans fire døtre solgte vinmarkene og familieselskapet til det champagneelskende amerikanske ekteparet Mark Nunnelly og Denise Dupré. De har sammen med Frederic Zeimett og den kjente ønologen Hervé Jestin renovert den slitne kjelleren i Epernay.
I dag er eiendommen med biodynamisk dyrkede druer på ni hektar, i tillegg til at de kjøper druer fra dyrkere med samme filosofi fra ytterligere seks hektar. Dette gjør Leclerc Briant til det eneste champagnehuset som utelukkende bruker økologiske eller biodynamiske druer fra alle de tre store hovedområdene i regionen. Det har også en rekke enkeltvinmarksutgaver som gir utmerkede eksempler på de forskjellige jordsmonnskarakterene i Champagne, blant annet La Croisette og Les Chèvres Pierreuses Cumières 1er Cru samt en sjelden champagne laget av hundre prosent pinot meunier.