I verden finnes 369 medlemmer i 29 land av den eksklusive klubben Masters of Wine. Nylig kom Aina Mee Myhre og Julie Chéné Nyheim gjennom nåløyet til medlemskap i organisasjonen etter hard testing.
– Vi blindtestet 12 viner hver dag over tre dager, med alle slags viner; hvitt, rødt, musserende, rosévin, hetvin, naturvin. I alt 36 viner. Man blir sliten i munnen etter hvert, og da blir det ikke så lett å kjenne forskjellene lenger. Bestemme sukker, syre og alkohol, hvilke druer og hvilken prisklasse. Man smaker vin i alle priskategorier. Men det er det gøyeste jeg har gjort! For å takle presset har jeg drevet med mentaltrening og visualisering, sier Nyheim.
Hun er opprinnelig fransk, men er vokst opp i New York og bor nå i Oslo. Nyheim jobber i vin- og brennevinselskapet Altia som direktør for forretningsutvikling. Aina Mee Myhre driver vinimportfirmaet Heyday Wines alene og er vokst opp i Hedmark. Hun er særlig opptatt av økologisk/biodynamisk vin og naturvin med vekt på spanske viner.
– Det er et puslespill å finne ut hva vinen kan være, men man får hint underveis i glasset, fra syre, tanninstruktur og alkohol, sier Myhre.
– Er noen viner vanskeligere enn andre?
– Alt er vanskelig! Det gjelder å holde hodet kaldt. Det kan være to til 12 druer i samme vin. Mange klimaer og vindistrikter ligner hverandre. En vin fra New Zealand kan ligne en vin fra Frankrike, sier Myhre.
Fakta: Masters of Wine
Det er nå fem nordmenn som har tittelen Master of Wine, vinverdenens mest prestisjefulle tittel: Sebastian Bredal, Arne Ronold, Mai Tjemsland, Aina Lee Myhre og Julie Chéné Nyheim.
De som får godkjent eksamen, blir medlem av det verdensomspennende nettverket Masters of Wine.
Studentene knyttes til et studiesenter i Europa (London), Australasia eller Nord-Amerika.
Studiet er først og fremst et selvstudium, men også praktisk og teoretisk med seminarer, forelesninger, workshops og vinsmaking. Studentene må levere et forskningsarbeid i tillegg til praktisk og teoretisk eksamen.
Vinstudie på Deichman
I påsken, da alle reiste på ferie til fjell eller sol, gikk Aina Mee Myhre til Deichmanske bibliotek for å studere. Plutselig kjente hun igjen en annen på lesesalen med strikk i håret og joggesko. Sammen feiret de med champagne da begge hadde oppnådd tittelen Master of Wine. Begge har skrevet masteroppgave under studiet. Nyheim har skrevet om norske kvinners forhold til helse og alkohol. Myhre har studert vin på pet-flasker – altså plastflasker – i det norske markedet.
– Polet er opptatt av miljøaspektet, og ønsker å øke andelen mindre miljøskadelig emballasje. En plastflaske veier 50 gram, mot en glassflaske som veier 450 gram – da sparer man mye CO2-utslipp i transporten.
– Hvilken vin egner seg til å ha på plastflaske?
– Alle viner som skal drikkes unge. En vin har kortere levetid på plast, fordi materialet slipper inn mer oksygen over tid. Men vi drikker allerede mye bag-in-box, og plast er praktisk. Så lenge innholdet er godt, spiller det ingen rolle. Nordmenn er åpne til sinns, sier Myhre.
Ingen av de nye vinmesterne er skeptiske til å drikke vin av plastflaske – i det hele tatt avslører de ingen vinsnobbete holdninger til tross for at de innehar den mest respekterte tittelen i vinverdenen.
– Du blir heller ydmyk. Det er en hard reise, der du lærer om deg selv. Vinverdenen er så stor. Du blir nysgjerrig, ikke en snobb. Du får kredibilitet hos produsentene. Så jeg er takknemlig, sier Nyheim.
14 år og blindtest
Med oppvekst på Hedmarken, fikk Aina Mee Myhre en ganske annen start på vinsmaking enn Nyheim. Hennes første vin var den søte rieslingen Liebfraumilch. Julie Chéné Nyheim fikk i 12-årsalderen vin blandet med vann av sin vinelskende far. Hun lærte tidlig at vin har med mat å gjøre, ikke med fest.
– Da jeg var 14, var jeg med min far på restaurant i New York, der jeg fikk blindsmake en vin. Jeg gjettet riktig: en Crozes-Hermitage. Han var så stolt, «My daughter is a wine expert!», forteller Nyheim og ler.
Mens Myhres mamma har bidratt til vinporteføljen:
– Mamma er grunnen til at jeg laget den vinen som heter Fredag Rødvin i Heyday Wines. Fordi hun pleier å ringe meg på fredager fra Vinmonopolet og spørre: «Hva skal jeg kjøpe? Det er fredag!» Hun husker aldri vinetiketter, men Fredag Rødvin husker hun, sier Myhre.
Inspirasjonen fra mamma var et lykketreff, for Fredag er blitt Vinmonopolets bestselger av franske viner – en allsidig rhone-vin som passer til storfe, lyst kjøtt og svinekjøtt.
Kvinner på vestkanten
Både Nyheim og Myhre har et varmt forhold til polet:
– Jeg er en Vinmonopolet-ambassadør! Vi er så heldige som får viner fra hele verden her. Det ville vært vanskeligere å bli Master of Wine, hvis det ikke var for polet, sier Nyheim.
I hennes masteroppgave undersøkte hun vinmonopol på vestkanten i Oslo, der drikketrendene pleier å starte. Hun intervjuet både butikkansatte og kunder.
– Jeg prøvde å forstå norske kvinners tanker rundt helse og vin. 70 prosent av butikksjefene får helserelaterte spørsmål: «Er det en sunn vin? Har den mye sukker?». Det er kvinner over 50 som er mest opptatt av dette. De drikker mer og hyppigere enn de yngre. Jeg er overrasket over hvor detaljert de velger. Noen butikksjefer jeg snakket med, fortalte at en del kvinner bruker sukkermerkingen på vinhyllene aktivt. Hvis de kan velge mellom en vin som har 5, 5 eller 5, 4 i sukkerinnhold, så velger de den med 5,4.
– Spør de om alkoholinnholdet?
– Nei. De er mer opptatt av at sukkeret er lavt, enn at alkoholen er lav. Jeg tror det betyr at vi begynner å få en tørrere vinstil til Norge. Det er en indikasjon på hvor markedet beveger seg, sier Julie Chéné Nyheim.
– Hvilken vin ville dere hatt med på en øde øy?
– En klassisk, fransk rødvin fra Syrah-druen. En Domaine Jamet Côte-Rôtie, sier Nyheim.
– En pet-flaske, så jeg kan sende flaskepost, sier Aina Mee Myhre og ler:
– Nei da. Jeg ville hatt en dobbelmagnum med blanc de blancs champagne.(Vilkår)