Som sjef for den hardt prøvede vingården Mayacamas siden 2013 hadde Jimmy Hayes kjelleren full av gamle flasker. Men det var frem til brannene i California i fjor høst.
– Hele eiendommen var berørt av flammene, og vi vet ennå ikke helt hvor mye skade brannen har gjort. Det mest synlige er et 500 kvadratmeter stort hus på vingården hvor vi hadde alle våre smakinger. Det brant helt ned, og med det en rekke gamle flasker, sier Hayes.
– Alle druene som nettopp var høstet inn, var under fermentering i åpne tanker, og vi mistet all strøm og vann i flere uker. I tillegg var det den tykke røyken som omkranset dem, så jeg tror ikke vinene fra 2017 noensinne vil komme på markedet.
En ny start
Da en av Californias historisk største skogbranner herjet i oktober i fjor, var Mayacamas blant dem som ble hardest rammet.
– Av våre 21 hektar med vinmark brant rundt ti prosent. Noen steder brant bare gresset mellom radene, mens vinstokkene overlevde. Det ble mange millioner av dollar i skade bare på vår eiendom. Så vi får bare håpe at det ikke skjer igjen – noe det mest sannsynlig vil. Det var heller ingen overraskelse at det skjedde nå, selv om vi og mange andre gjør mye for å forhindre det, sier Hayes.
Ikke gå glipp av noe!
Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.
Meld deg på herI midten av oktober i fjor hadde det ikke regnet på seks måneder, noe som kombinert med lav fuktighet og høy vind gjorde at faren for skogbrann var skyhøy.
– Mest sannsynlig var det kraftlinjer som tok fyr, og det på flere steder samtidig. Så det var helt tilfeldig hvem som ble involvert, forteller Hayes.
– Vi begynner nå å bygge opp igjen. Vi må tenke fremover, og på at vi fortsatt har den viktigste bygningen, som er vår identitet og representerer all vår historie.
Historisk
Mayacamas er en av Californias mest berømte historiske vingårder, beliggende mellom Napa og Sonoma nord for San Francisco, i fjellkjeden som bærer sammen navn som vingården fra 1889.
– Når vi overtok vinmarkene, så vi at mye av vinstokkene måtte skiftes ut. De 20 hektarene med vinmarker var i virkelig dårlig stand. Og vi fikk bare en femtedel av druene vi burde fra det arealet i vår første årgang 2013. Mye av grunnen var vinlusen phylloxera, sier Hayes.
– På en måte er det fint at vi fikk en sjanse til å plante om på vår måte, og begynne helt på nytt. Nå dyrkes alle markene økologisk og biodynamisk.
Fakta: Mayacamas
Vingård etablert av den tyske immigranten John Henry Fisher, som gikk konkurs allerede før forbudstiden.
Gården ble kjøpt av Jack Taylor, en britisk kjemiker, og deretter solgt videre til Robert og Elinor Travers i 1968.
Den virkelig store endringen for vinene skjedde da Charles og Ali Banks kjøpte eiendommen i 2013. Banks er mest kjent i vinbransjen for å kjøpe Napas mest ikoniske vingård Screaming Eagle i 2004 sammen med Arsenal-eier Stan Kroenke. Banks solgte seg ut i 2009 og har etter det investert i en rekke andre vingårder som Wind Gap og Sandhi i California samt Mulderbosch i Sør-Afrika.
Mayacamas dyrker hovedsakelig chardonnay og cabernet sauvignon, men hadde tidligere pinot noir og sauvignon blanc.
– De smakte ikke særlig bra, så de tok vi bort. Jeg skal ærlig innrømme at vi revurderte merlot også, men den er for bra til å ta bort.
Klassikere
Mayacamas har alltid vært kjent for å stå bak klassiske viner, inspirert av de europeiske. Den var blant vingårdene som ikke lot seg påvirke av vinjournalisten Robert Parkers hang til søte, overeikede og ekstraherte viner, som ble mer og mer vanlig på 80- og 90-tallet.
– Våre viner passer bedre i det skandinaviske markedet, for store deler av det amerikanske markedet liker de store vinene. Det endrer seg, sakte, men det vil alltid være et stort marked for de store og rike vinene, sier Hayes.
Mayacamas lager knappe 6000 kasser i året, og har ingen problem med å finne kjøpere til sine viner. Vingården har nå seks forskjellige viner på Vinmonopolet, noen fra årganger før 2013, andre etter.
Det er en markant forskjell på vinene før og etter 2013. Oppkjøpet for fem år siden har resultert i bedre, mer fokuserte viner med et friskere uttrykk.
Dessverre blir det mest sannsynlig fint lite vin fra katastrofeåret 2017.
* (Vilkår)