En klassisk bordeauxblend finnes i nesten alle vinproduserende land. Bestående av druer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, petit verdot og carmenère har dette vært en suksessoppskrift på rødvin særlig siden bordeauxboomen på 1980- og 90-tallet. Men stort sett er det ingen som kan måle seg med Bordeauxs lavmælte og delikate, klassiske og raffinerte frukt. Bortsett fra San Leonardo fra Trentino i Nord-Italia.
Stiltro
Men selv om de siden 1980-tallet har laget delikate rødviner som etter hvert har fått høy anseelse så var det ikke alltid like enkelt.
– Trenden på 80- og 90-tallet var kraftige og alkoholrike viner, og vi har ikke det. Og få av de store vinjournalistene i verden anerkjente våre viner. Det førte til at vi fikk stor gjeld og slet veldig, Men min far nektet å endre stilen. I dag er jeg veldig glad for det.
– Eiendommen var opprinnelig et gammelt kloster, 1724 var første gang eiendommen solgte vin, og ikke drakk alt selv. Derfor står dette årstallet står på etiketten vår. Min familie kjøpte stedet i 1770 etter å ha jobbet der i mange år, forteller Marchese Anselmo Guerreri Gonzago, som i dag er eier sammen med faren Carlo.
Marchese Carlo Guerreri Gonzago studerte ønologi i Lausanne i Sveits på 1950-tallet. Etter å ha jobbet hos Sassicaia og Marchese Mario Incisa della Rocchetta i Toscana før den berømte vinen ble skapt, ble han nysgjerrig på hvordan det ville være å lage vin på hans kones eiendom i Trentino.
Hovedvinen – som består av 60 prosent Cabernet Sauvignon, 30 prosent carmenère og 10 prosent Merlot – ble laget første gang i 1982. Den blir kun laget i gode årganger, og ikke i 1984, 1989, 1992, 1998, 2002 og 2012. I 2017 mistet de også halve avlingen til frost.
– På min far Carlos tid var det en gård, med dyr og melkeproduksjon. Men min far gjorde den til en ren vingård. Og han er grunnen til at vingården har fått et internasjonalt renommé. I fjor var det faktisk min fars årgang nummer 60, hans første var 1959.
I 2005 ble familiens andre vin, Terre di San Leonardo, skapt – basert på druer fra unge stokker og vin som ikke er god nok til hovedvinen.
Unike druer
Carmenère er en drue som nærmest er utryddet i Bordeaux. I dag finnes den nesten utelukkende Chile. Hos San Leonardo ble den plantet ved en feiltagelse. Det de trodde var Cabernet Sauvignon-planter viste seg å være carmenère. Carmenère kan ofte fremstå grønn og umoden både på duft og smak, men Guerreri Gonzagos heftige beskjæring har gjort vinen de lager av druen til kanskje den aller fremste i hele verden. Merlot har eiendommen hatt siden de plantet druen på 20-tallet.
I dag er det bare plantet vinstokker på 26 hektar av den 300 hektar store eiendommen, som ligger på kalksteinsgrunn mellom mektige fjell i nord i Italia. Alle er økologisk dyrket. Det er de røde vinene deres som har gjort dem berømt og som er det viktige, de fjernet de grønne druene 20 år siden. Anselmo ville imidlertid ha en hvitvin, så resultatet ble at han fant en vinmark i Alto-Adige med Sauvignon Blanc, som han i dag leier og lager hvitvinen Vette. I tillegg lager han rundt 6000 flasker Riesling – fordi han elsker Riesling.
– Vi lager vinene våre på samme måte hvert år, og vi bruker alltid den samme blenden. Det som er forskjell er årgangen. Og de siste årene har årgangene hatt veldig ulik karakter. Fra at alle druene forsvant etter en haglskur i 2012, til supre og varme årgangen i 2015 og 2016 til at halve årgangen bukket under for frost i 2017.
Nå er San Leonardos og Guerreri Gonzagos carmenère for første gang tilgjengelig i Norge sammen med klassikeren San Leonardo og deres strålende andrevin, Terre di San Leonardo.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.