Læringskurven var bratt da Johan Reyneke som en av de første i Sør-Afrika ønsket å satse på biodynamisk dyrking av druer allerede i 2000. Hans kollegaer lo, for vinmarkene i landet var fortsatt i dårlig forfatning etter apartheidregimet.
I dag kryr det av unge og fremadstormende vinprodusenter i landet, som samtlige satser på en bærekraftig produksjon. Reyneke selv har valgt å utvide vingården sin, og har kjøpt opp nabomarkene.
Filosofen
– Jeg kunne ingenting om vinproduksjon, men for meg var det nærmest som et kall. Jeg måtte lære alt fra grunnen av, sier Reyneke.
Reynekes reise fra å være filosofistudent og surfer til å bli en av Sør-Afrikas mest ettertraktede vinmakere, startet i 1998. Da overtok han familiegården Uitzicht i Stellenbosch etter sin mor. Det krevde mye overtalelse. Familien var skeptisk, siden Reyneke ikke visste noe om gårdsdrift.
Gården er på hele 40 hektar og ligger mot Stellenbosch midt i hjertet av Sør-Afrikas mest berømte vindistrikt, omgitt av høye fjell og med utsikt mot False Bay.
– Det var mye prøving og feiling i begynnelsen, jeg brukte mye tid ute i vinmarkene for å bli kjent med dem. Noen av dem er over 40 år gamle, sier Reyneke.
Vinsurfing
Familien drev tradisjonelt jordbruk, men Reyneke var interessert i filosofi og miljø.
– I studietiden var Arne Næss og Rudolf Steiner blant mine store forbilder. Jeg var enig i deres beskrivelse av jordbruksdrift, og skjønte at dette ville jeg også gjøre.
Det innebar å legge om til biodynamisk jordbruk. Biodynamisk dyrking er å arbeide for full harmoni i jorden gjennom bruk av naturlig gjødsel og fravær av kjemiske sprøytemidler. Biodynamikk innebærer også å være i balanse med universet. Alt fra såing, pløying, beskjæring og høsting styres av månens syklus og planetenes bevegelser.
Reynekes første forsøk på biodynamisk jordbruk var en liten pinotage-klynge på 0,26 hektar i 2000, men den første vinhøsten ble avlingen totalt mislykket. Etter noen år fikk han fart på produksjonen, vingården fikk sine første ansatte, pengene begynte etter hvert å renne inn, og kvaliteten på vinene ble bedre. I 2004 gikk Reyneke over til rendyrket biodynamisk jordbruk.
– Jeg skjønte raskt at dette var både tidkrevende og kostbart, men jeg fikk det igjen både i vinmarken og i vinen. Plantene ble sunnere og vinen bedre.
I dag deler han overskuddet med mange av de faste arbeiderne, i tillegg til å gi dem tak over hodet og egne vinmarker.
– Gode ansatte er den beste investeringen jeg noensinne har gjort, uten dem hadde jeg ikke vært her jeg er i dag, sier Reyneke.
Nå består livet hans av vin, surfing og noe reising.
– To ganger i året reiser jeg på «turné» til andre verdensdeler for å promotere vinen min. Det er det jeg har tid til, ellers er familien og vingården alt for meg, sier Johan Reyneke.
Her er alle nyhetene på Vinmonopolet fra Sør-Afrika i juli: