Italienske hvitviner er ikke som de en gang var. De korpulente og rike hvitvinene som led av solstikk, er det færre av, og rødvinslandet Italia har hatt en kvalitetsrevolusjon når det gjelder hvitvin det siste tiåret. Konsentrerte og tørre viner med kjølig fruktkarakter samt en ofte saltpreget mineralitet. Selv om noen av vinene er kostbare, er utvalget et gledelig tilskudd til et marked dominert av hvite viner fra Frankrike og Tyskland.
Regionene i Nord-Italia utmerker seg mest på hvitvinsfronten, og da særlig Alto Adige og Friuli.
En av de mest spennende produsentene er Cantina Terlano – et kooperativ i et lite område med samme navn i Alto Adige, etablert i 1893 av 24 vinbønder i regionen Terlano. Der har vinproduksjon foregått i årtusener.
Ikke gå glipp av noe!
Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.
Meld deg på herVinserie: Meretes utvalgte
Da de startet opp, var det mest rødvin. I dag er det omvendt.
Nå lager Cantina Terlano konsentrerte, strålende og utrolig lagringsdyktige hvitviner av druene pinot blanc, chardonnay, sauvignon, müller thurgau og pinot grigio. De kommer fra høytliggende vinmarker som befinner seg opp mot 900 meters høyde, noe som gjør at vinene fremstår som delikate og mineralske.
* (Vilkår)