Piemonte er mest kjent for kraftige og fyldige rødviner som trenger lagring og tålmodighet. Et av unntakene er viner lager av druen pelaverga. Dessverre er det kun et fåtall produsenter som fortsatt lager denne utrydningstruede druen. Den fremste er Burlotto. Druen kommer i to utgaver, pelaverga piccolo og pelaverga cari - den første lager de beste vinene. Pelaverga blir elegante og fruktige viner med delikat frukt og hint av pepper, en hverdagsvin med finesse som skal drikkes mens den ennå er ung, og helst lett avkjølt. Dette gjør at den passer perfekt til lyst kjøtt og fisk med hvitt kjøtt, da tanninene er såpass lette.
Vinserie: Meretes utvalgte
Pelaverga kom til landsbyen Verduno på 1800-tallet med en av prestene til den kongelige Savoy-familien som hadde sommerresidens i landsbyen. Druen var på slutten av 1900-tallet nesten utdødd, men doc-betegnelsen i 1995 var med på å gi den nytt liv. Verduno er denne særegne druens hjemsted, og 16 av de totalt 17 hektarene med pelavergavinmark finnes her. (Vilkår)