Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nytt selskap. Kokk og vinkelner Ole Martin Alfsen starter eget selskap og lanserer sin egen armagnac og colheita.

Nytt selskap. Kokk og vinkelner Ole Martin Alfsen starter eget selskap og lanserer sin egen armagnac og colheita.

Portvin og armagnac til folket

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Ole Martin Alfsen slipper både aldrende portvin og armagnac fra nyoppstartet selskap i november.

– Jeg er veldig glad i Portugal som vinland, med det også portvinene. Jeg drikker gjerne hvit portvin med gin – som en port-tonic – men innerst i hjertet er jeg nok en colheita-mann. Den fløyelsmyke, elegante og komplekse vinstilen som vokser frem gjennom fatlagringen, synes jeg er spesielt tiltalende og delikat.

Under Vinmonopolets novemberslipp fredag 6. november, lanserer Ole Martin Alfsen en colheita fra 2005 fra Quinta do Noval og en armagnac fra 2002 fra Darroze. Denne gangen fra et nyoppstartet eget selskap som ligger inn under vinimportgrupperingen Vinestor.

Varmt og gammelt

– Quinta do Noval er en av få produsenter som lager flaskelagrede og fatlagrede portviner av toppkvalitet. Derfor er det fantastisk å ha fått til dette samarbeidet med denne historiske eiendommen. Novals toppviner lages utelukkende fra eiendommens egne vinmarker, og kun i gode år, sier Alfsen.

2005 var et varmt og tørt år, det ga små druer med høy konsentrasjon. Vinhøsten gikk over to perioder. Første periode allerede i august til begynnelsen av september. Mange som høstet da, opplevde ubalanserte druer med mye struktur, tidvis umodne tanniner og druer som ikke hadde oppnådd optimal modning.

Et etterlengtet regn i starten av september satte innhøstingen på hold, før det ble det åpnet for innhøsting igjen, og Noval høstet da i en måned. Med regnet fikk den ellers svært konsentrerte avlingen et forfriskende preg og bedre modning. Det ga vinene spenst, høyere syre enn vanlig – og ikke minst en fantastisk balanse.

Spesialblanding

Special Edition by OMA Colheita 2005 er tett, konsentrert, frisk og delikat med en fin fylde og fløyelsmyk munnfølelse, og viser fremdeles et lite tanninbitt. Den kan med fordel luftes en time i karaffel om den skal nytes allerede nå, men den vil nok sette seg litt i løpet av det nærmeste halvåret.

– Med den lange tiden vinene ligger på fat, skulle det godt gjøres å få laget en egen blend når jeg nå skulle få tappet min egen Quinta do Noval Colheita, sier Alfsen.

Han forteller at blenden på vinen er satt allerede for mange år siden, at modningen foregår på 640-liters fat, og at vinen tappes først når Noval mener den er klar. Fra da tappes den ved behov og på bestilling.

– Så da jeg skulle få sette mitt preg på min «egen» colheita, var Noval villig til å sende prøver fra enkelte fat, slik at jeg kunne selektere og tappe min favoritt. Resultatet er blitt 600 flasker tappet fra ett enkelt fat.

Ny i Norge. Quinta do Novals colheita fra 2005, utvalgt av Ole Martin Alfsen.

Ny i Norge. Quinta do Novals colheita fra 2005, utvalgt av Ole Martin Alfsen.

Utdøende rase

– Ja, jeg vet at det ikke selges mye armagnac i Norge, men armagnac har alltid fascinert meg, sier Alfsen.

Han mener Darroze stiller i en egen liga, og syntes det var svært gledelig at Darroze var positiv til å la ham selektere og tappe sin egen fra det rikholdige bibliotek av en kjeller.

– I første omgang smakte jeg alle som er tilgjengelige på Polet. Så laget jeg en beskrivelse til Darroze på hvilken retning og stil jeg ønsket på min armagnac. Og så var det viktig for meg at den ikke skulle dukke opp i en annen innpakning senere.

Etter å ha smakt igjennom en rekke prøver, valgte Alfsen en Domaine de Bachala 2002, en armagnac som er ganske mye yngre enn hva som er normalt fra regionen.

– Dette er nok også en mer «vinkelner-armagnac» fremfor en tradisjonell «armagnacdrikkers armagnac» i det at det er ganske lyst, lett og transparent i frukten.

Druen i armagnacen er av typen baco, og er uglesett av mange da det er en hybriddrue – selv om den er anerkjent og savnet av armagnackjennere. Den tappes i et begrenset antall flasker på 240.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.