Har du hørt om godello? Denne for de fleste ukjente hvitvinsdruen fra Nord-Spania var nærmest utdødd etter vinlusen phylloxeras herjinger på slutten av 1800-tallet. Den kan minne litt om chardonnay: nøytral i seg selv, men tar rakt karakter fra voksestedet. Takket være en rekke lokale vinprodusenter, og innflytteren Rafael Palacios, står druen nå bak noen av Spanias mest spennende hvitviner.
Nytt terreng
Som yngst av ni søsken har Rafael Palacios alltid måttet kjempe seg frem. I tillegg ble storebror Alvaro Palacios en av Spanias mest berømte vinmakere med sine viner fra den katalanske regionen Priorat.
– Du vet, alle kalte meg Alvarito (lille Alvaro), for han var så berømt, forteller Rafael Palacios og ler.
Men Palacios skulle ikke går i brorens fotspor, heller ikke i faren og onkelens.
– Etter å ha jobbet i Bordeaux hos Ch. Petrus og i Coonawarra i Australia, kom jeg tilbake til Rioja i 1994. Jeg tok over den tekniske driften av familievineriet og lagde min første hvitvin i 1997. Men da faren min døde i 2000, skjønte jeg at jeg måtte skape mitt eget, sier han.
– En dag smakte jeg vin laget av godello for første gang, og jeg ble helt betatt. Jeg synes druen har helt unike egenskaper. Den har en fylde og eleganse som man sjelden ser i Spania. Og jeg skjønte at jeg var en hvitvinsmann. De røde får de andre i familien ta seg av.
Forbausende godt
I 2004 kjøpte Rafael Palacios noen gamle vinmarker plantet med godello i Bibei-dalen og startet med egen vinproduksjon i den relativt ukjente vinregionen Valdeorras i Nordvest-Spania. Med vinmarker bestående av granitt som klynger seg fast i murte terrasser opp til 740 meter over havet, har den yngste Palacios skapt sitt eget lille paradis her oppe.
– Det er knallhardt arbeid å plante nye marker her, men det er jeg fint nødt til. Nå har jeg 24 hektar, mens jeg leier seks hektar.
Takket være produsenter som Palacios har Valdeorras fått en renessanse.
– Da jeg kom, var det nesten ingen. Nå gjør kjente vinhus som Muga eksperiment her, men dette er ikke noe sted for store vinhus, sier Palacios, som merker stor etterspørsel etter vinene.
– Jeg lager 300.000 flasker i året, i hele regionen lages det tre millioner flasker, det er ingenting, klart det blir etterspørsel.
Nå er Rafael Palacios tre godelloer i Norge: den enkleste Bolo, oppkalt etter landsbyen; Louro, laget av druer fra 17 forskjellige vinmarker, og As Sortes, toppvinen, som på grunn av lavt utbytte godellodruer dyrket høyt over havet, lagrer forbausende godt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.