Roberto Conterno er en av Piemontes og Italias mest berømte vinprodusenter. Hans vingård Giacomo Conterno i Monforte d'Alba midt i hjertet av appellasjonen Barolo har hatt ikonstatus i mange tiår. Mest berømt er han kanskje for vinen Monfortino, blant annet på grunn av lagringsevnen.
Få klarer å lage viner som kan måle seg med Conternos klassiske, holdbare, monumentale og komplekse viner. Og i 2018 ble han den første vinprodusenten i Barolo som noensinne har investert i en vingård i Nord-Piemonte. Det har gjort at vinprisene her har økt betraktelig.
Fordums storhet
Opprinnelig var det i nord i Alto Piemonte at druen nebbiolo var kjent for sin unike karakter og kvalitet. Vinmarksarealet her var 40.000 hektar da en ødeleggende haglbyge utslettet hele vinregionens vinmarker i 1905. På den tid var Barolo og Barbaresco relativt ukjent. Til sammenligning er det i dag 1800 hektar vinmark i Barolo og bare litt over 100 hektar i Gattinara.
Vingården Nervi i Gattinara, fikk hard medfart under finanskrisen og gikk konkurs. De norske investorene reddet stumpene og fikk, i tillegg til 24 hektar med vinmark og produksjonslokalet, i overkant av 300.000 liter vin på kjøpet. Etter det DN kjenner til var den totale kjøpesummen i 2011 på rundt 30 millioner kroner. Prisen som Conterno har betalt for 90 prosent av Nervi skal være 50 millioner kroner.
– For ti år siden var det umulig for meg å gjøre denne type investering, nå er det en annen sak. Vi har en helt annen stabilitet, sier Conterno.
I dag dyrker Nervi 27 hektar nebbiolodruer, en formidabel størrelse. Deres beste vinmarker er Molsino og Valferana. Dette er Gattinaras eldste og mest renommerte cruer, som på grunn av beliggenheten og det sandrike porfyrjordsmonnet muliggjør viner med sjelden finesse. I Valferana har Nervi kjøpt seg opp fra 1,3 hektar til dagens 8,3 hektar med vinmark.
– Vinkjelleren vår er fra 1820, den trenger oppgradering, sier Erling Astrup som eier Nervi sammen med Conterno, som vil være mindre delaktig i Nervi fremover. Han sier han har stor tro på at Roberto Conterno klarer å få Nervi opp blant de fem beste vinprodusentene i Italia.
Og i hele 2019 har det vært stor ombygging av Nervi. Ny vinkjeller og nye fasiliteter skal bygges. I tillegg har han laget nye etiketter med sitt eget navn på Nervis flasker.
– Jeg vet jeg ikke har laget vinene i disse årgangene, bortsett fra rosévinen, men jeg har vært med å blande dem, sier han og ler.
Ikonbaroloen
I alle vinregioner er det én vin som står over alle andre. En vin som går i arv og oppnår den ultimate ikonstatus. I Piemonte er dette Monfortino.
Den ble laget første gang i 1920, og deretter kun i de beste årganger. Før 1988 kom druene til denne holdbare herligheten fra utvalgte vinmarker og innkjøpte druer i Serralunga d’Alba og Monforte d’Alba. I 1988 ble derimot praksisen endret, og for første gang kom alle druene fra vinmarken Cascina Francia.
Legendariske Monfortino har fått statusen da den har en egen evne til å lagre lenger enn alle andre. Dessuten er kanskje den mest tradisjonelle barolo som blir laget i dagens Piemonte. Her finnes ingen temperaturkontroll, ingen filtrering eller klaring. Druene som blir brukt, er de beste det året fra Cascina Francia. Hele syv år ligger vinen på fat, før den blir tappet på flaske – og det skjer bare i de beste årgangene.
Rundt 10.000 flasker Monfortino lages i de utvalgte årgangene. Det er en vin hele vinverdenen begjærer, og prisene blir derfor skyhøye.
Petimeter
Den tradisjonsrike vingården hans i Barolo ligger i et klinisk rent bygg på nedsiden av landsbyen Monforte, i retning Barolo. Det var Robertos far, Giovanni, som førte familietradisjonene videre etter at han og broren Aldo valgte å skille lag i 1969. Giovanni valgte å føre farens kompromissløse og tradisjonsrike stil videre.
Roberto Conterno er energisk, bestemt og eksentrisk. Han ønsker at vinene også̊ skal kunne drikkes når de er unge.
– Ikke slik som pappas eller bestefars viner, som ofte måtte ligge en liten mannsalder før de ble drikkelige.
To druer står på menyen her, nebbiolo og barbera, siden familiens freisa og dolcetto er blitt revet opp. Tre vinmarker er i deres besittelse, hvorav 14 hektar ligger i Cascina Francia kjøpt i 1974, tre hektar i Ceretta kjøpt i 2008 og ni hektar store Arione, nabovinmarken til Cascina Francia av produsenten Gigi Rosso i 2015. Sistnevnte for ti millioner euro, noe som sier litt som vinmarksprisene i Piemonte.
– I Ceretta lager vi bare en barbera og en langhe nebbiolo, siden vinstokkene bare er så vidt 20 år gamle, sier Conterno.
I den velorganiserte vinkjelleren til Conterno står store botte på rekke og rad. Baroloene ligger her i fire år, mens barberaen ligger her i to. Conterno innrømmer at han har støv på hjernen mens han tørker av tappekranen med en papirserviett.
– Så er også̊ renslighet alfa og omega i en vinkjeller, legger han til. Kanskje det er derfor han har ansatt en mann som lukter på hver eneste kork før den blir brukt, for å unngå av vinen blir korket.
– Jeg fant ikke en maskin som var bedre enn hans nese, så da ble det løsningen. Jeg vil jo ikke at mine kunder skal få oppleve en korket Conterno.
Men selv om mannen er opptatt av vinkjelleren, er han fast bestemt på at 100 prosent av kvaliteten i en vin kommer fra vinmarken.
– Har man dårlige druer, kan ingenting gjøres i vinkjelleren. Har man gode, kan alt gjøres, sier han bestemt.
Uunngåelig prisstigning
Kanskje det er den holdningen som gjør ham til sjefen blant Piemontes elitevinmakere? Få klarer i hvert fall å lage viner som kan måle seg med Conternos klassiske, holdbare, monumentale og komplekse viner. Hvilke endring hans filosofi vil gjøre med Nervis delikate viner gjenstår og se. Men én ting er derimot sikkert, og det er en uunngåelig prisstigning på de ellers kanskje underprisede vinene som vi bare har sett starten av i Gattinara.
Vinene fra Conterno slippes på Polet fredag 1. november, mens Nervis viner allerede er tilgjengelig i Polets basis- og bestillingsutvalg.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.