Det klirrer av vinflasker i tursekken og knaser i lysegrå reinlav under slitte turstøvler. Duften av våt krekling og lyng kommer i lette vindkast av kjølig luft som varsler at høsten har fått fotfeste og at vinteren en rett rundt hjørnet.
Rundt fire timers gåtur midt inne på Hardangervidda ligger Sandhaug turisthytte. Utenfor hytteveggen spankulerer hønene ute på tunet, og noen heldige utegriser spiser seg runde på matrestene som fjellvandrerne har etterlatt. Hit har villreinjegere valfartet siden 1893. Ja, til og med Roald Amundsen og broren Leon måtte søke ly her under en treningstur på vidda for over 100 år siden.
Sesongslutt
Denne helgen avsluttes nesten én og en halv måned villreinjakt over hele landet, noe som betyr at kjøledisker bugner av denne mørke delikatessen fra det norske høyfjellet.
På den vestlige delen av Hardangervidda var villreinjakten kort i år, da villreinen dro østover. Bestyrer på Sandhaug turisthytte, Jan Tysseboten, har likevel sikret seg det kjøttet han trenger for å lage sine reinsdyrspesialiteter.
– Her bruker vi alt på dyret, det eneste vi ikke bruker lenger er leveren. Hjertet er jo bare en stor muskel, og er perfekt i gryter eller som spekekjøtt, sier Tysseboten idet han skjærer opp et reindyrhjerte.
Som bestyrer på tiende året er han opptatt av å servere det som naturen byr på her oppe, enten det er eggene som hønene legger, ørreten han fisker eller villreinen som de lokale jegerne skaffer ham. Ute pisker regnet mot vinduet. Himmelen er dunkel og mørk, men de siste gjestene har enda ikke ankommet Sandhaug for kvelden. Jan Tysseboten lyser opp når det endelig ringer på døren.
– Det er jo sjeldent at gjester som har bestilt overnatting ikke kommer, så da blir man jo litt urolig når klokken nærmer seg ti om kvelden, og det er fortsatt gjester som ikke har kommet. Uansett hvor sent de kommer, må de jo få mat, forteller Tysseboten og øser opp rykende varm reinsdyrgryte til slitne, våte og kalde jegere.
Viltvinene
Reinsdyrets kjøtt er vår faunas aller møreste. Det saftige kjøttet bærer tydelig preg av sitt beite og er spekket med et krydret viltpreg. Det er magert og inneholder vanligvis rundt fire prosent fett. Stykningsdeler og tilberedningsmetode kan avgjøre drikkevalget, men generelt passer det best med en mørk og fyldig, litt tanninmoderat rødvin laget av druetypen syrah. Og da gjerne vinene som kommer fra et kjølig klima som Nord-Rhône i Frankrike. Her er alkoholen lavere enn lenger sør i Europa eller på den sørlige halvkule, og vinene lar seg derfor lettere harmonere sammen med norsk rein- og viltkjøtt.
Ikke gå glipp av noe!
Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.
Meld deg på herJeg har plukket ut noen av mine absolutte favoritter til ulike retter basert på reinsdyr som er å finne på Vinmonopolets bestillingsliste. Flere av dem fikk også bli med på tur på Hardangervidda og smakt sammen med reinsdyrspesialitetene på Sandhaug turisthytte.
Reinsdyrgryte
- 1 kgreinsdyrskjøtt
- 1 stkgul løk
- 400 gsopp
- 3 sstyttebær
- 3 dlseterrømme
- 150 gbacon
- 3 stkgulrøtter
- 0.5 stkbroccoli
- 1 tseinebær
- salt og pepper
- vann som dekker kjøttet
- smør til steking
Slik gjør du
- Bruk det kjøttet du har, jeg har brukt reinsdyrsbog og hjerte.
- Skjær kjøttet i fine strimler, ikke for tykke og brun dei i pannen.
- Kok det i litt vann, som så vidt dekker over kjøttet i en times tid.
- Tilsett litt pepper, salt, og knuste einebær.
- Kutt bacon i små terninger og stek.
- Brun løk og sopp og ha i gryta sammen med bacon.
- Bruk litt tyttebær til smaksetting.
- Når kjøttet er mørt så øser du av litt kraft og har oppi seterrømme, og lar det koke litt til.
- Noen bruker å blande inn fløte, men da blir sausen fort litt tynn. Jeg har i tillegg oppi lett kokte og oppkuttede gulrøtter og brokkoli.
- Det viktige når du koker er at det ikke skal koke for hardt, det skal kun putre i gryta. Smak til med salt og pepper.
- Server sammen med kokte poteter og tyttebærsyltetøy. Gjerne også korv av viltkjøtt om du har. Det er sånn vi gjør det her på Sandhaug turisthytte.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.