Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Sangiovese-mester. Giovanni Poggiali omringet av vin fra vingården sin, Fèlsina i Chianti i hjertet av Toscana.

Sangiovese-mester. Giovanni Poggiali omringet av vin fra vingården sin, Fèlsina i Chianti i hjertet av Toscana.

Slik skal sangiovese smake

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Lurer du på hvordan den toskanske druen sangiovese skal smake? En slurk av Giovanni Poggialis viner fra Fèlsina gir deg svaret.

Vingården Fèlsina ligger helt på grensen til den berømte Chianti-appellasjonen, noe som ikke hindrer dem i å lage noen av de beste vinene i hele Toscana.

– Fèlsina er et etruskisk navn, så vi vet ikke hvor gammel gården er, bare at den er veldig gammel og at den tidligere var kjent for korn og olivenolje. Men etter at bestefaren min kjøpte gården i 1966, omformet han det som tidligere hadde vært vinproduksjon til eget forbruk, til en mye større skala. Bestefar ønsket å fokusere på sangiovese, sier Giovanni Poggiali.

I dag er alle Fèlsinas rødviner laget av denne toskanske druen, bortsett fra Maestro Raro, som er laget av cabernet sauvignon. Den 500 hektar store eiendommen har rundt 94 hektar vinmark mellom 350 og 450 meter over havet i området rundt landsbyen Castelnuovo Berardenga. I tillegg kjøpte bestefar Domenico Poggiali vinslottet Castello di Farnetella i 1978.

Politisk flaske

Deres kultvin Fontalloro ble skapt i 1983, samme året som Chianti Classico Rancia. Begge vinene består i dag av 100 prosent sangiovese, selv om de er vidt forskjellige.

– Fontalloro ble brukt som en politisk flaske av min bestefar, siden det på 80-tallet ikke var lov å bruke utelukkende sangiovese. Med den vinen ville han vise druens potensial. Vinen er i dag fortsatt en vin med appellasjonen Indicazione Geografica Tipica, siden to av vinmarkene hvor druene til Fontalloro kommer fra, ligger utenfor Chianti.

– Rancia, derimot, ligger innenfor Chianti og er en egen vinmark som ligger ved et rundt 1000 år gammelt kloster i høyden.

Begge vinene blir bare laget i gode årganger, og ikke i 2014, for eksempel.

– Vi er blitt kritisert for det, men vi synes 2014 var en vanskelig og dårlig årgang, så vi brukte heller druene til å lage en chianti classico av bedre standard.

Forskjellen på Fontalloro og Fèlsinas chiantier er ganske distinkt. Mens førstnevnte er definisjonen på en nærmest perfekt ren sangiovese, bærer chiantiene mer preg av voksestedet og er så typeriktige som chianti kan bli. Nå er alle Fèlsinas viner tilgjengelig, noen av dem på Polets spesialbutikker, andre i Polets hyller og bestillingsutvalg. Alle de røde er perfekte til høstens lammemiddager.(Vilkår)