– Med to små barn og to vingårder så langt i fra hverandre i to forskjellige vinregioner, er det utfordrende, forteller en av Tysklands mest ettertraktede vinmakere, Philipp Wittmann.
Det hindrer ikke ekteparet i å lage bedre og bedre vin for hvert år. Mens vinene fra Rheinhessen utmerker seg med sin enorme konsentrasjon og lengde, er vinene fra Mosel finessepregede, rene og delikate.
Modne druer
– 2018 er en årgang som er åpen, så man kan drikke den tidlig. Det kan også puttes i kjelleren. Det er en stor årgang når det kommer til modenhet og utvikling. For selv om trenden er å høste tidligere og tidligere for å beholde friskheten, mener jeg også at det er viktig at druene er modne. I Rheinhessen startet vi innhøstingen den 28. august i fjor, mens i Mosel startet ikke Eva før 26. september. Det viser litt av forskjellen på de to regionene, sier Wittmann.
Selv om familien Wittmann har vinmakertradisjoner helt tilbake til 1663, var det først etter 1999, da Philipp Wittmann overtok etter faren Günter, at anerkjennelsen for alvor begynte å komme. Før det studerte Wittmann i Toscana, Burgund og California, og arbeidet hos produsenten Bassermann-Jordan i Pfalz. I dag driver han vingården sammen med foreldrene og kona Eva Clüsserath-Wittmann, som også driver den fantastiske vingården Clüsserath i Trittenheim i Mosel sammen med sin far Ansgar.
– Vi møttes under vinstudiene på Geisenheim. Og vi tenkte: Hvordan skal vi gjøre dette? Vi har to eiendommer, som det er 150 kilometer i mellom. Det var urettferdig om den ene skulle gi opp sin gård. I starten tenkte jeg at det mest fornuftige var å kjøre druene fra Mosel til Rheinhessen for å lage vinen der, siden min vingård var størst. Men Eva var helt klar på at det ikke kom til å skje. Alle vinene skal lages i Mosel, der de alltid har blitt laget. I dag innser jeg jo at hun hadde helt rett, selv om det gjør at hun må reise mye og vi ser hverandre lite i travle perioder, sier Philipp Wittmann.
Biodynamisk pionér
Wittmanns 25 hektar store vingård befinner seg i landsbyen Westhofen. Her er det dyrket økologisk siden 1990. I 2003 la familien om til biodynamisk produksjon. Nytt vineri ble bygget i 2007 på toppen av familiens imponerende nesten 200 år gamle vinkjeller, som igjen fører til en underjordisk kjeller datert tilbake til 1500-tallet.
− Her har unge viner ligget og modnet i hundrevis av år. Vår visjon er at jo lenger en vin får være i fred, desto bedre vil den utvikle seg, meddeler en engasjert Philipp.
En av Rheinhessens stoltheter er de tre berømte vinmarkene Aulerde, Morstein og Kirchspiel. Wittmann har parseller i alle de tre vinmarkene, og det er disse som står for familiens aller beste tørre viner.
Morstein er den eldste, den ble første gang nevnt i 1282. Jordsmonnet utgjør hovedsakelig kalkstein, dette er en vesentlig årsak til de delikate og lagringsvennlige vinene.
Kirchspiel ligger og soler seg som et amfiteater i glansen fra Rhinen, påvirket av kjølige vestlige vinder og et kalkholdig jordsmonn. Herfra kommer en floral og fruktig riesling med en underliggende mineralitet.
Aulerde er den varmeste av vinmarkene og ligger i bunnen av Kirchspiel-vinmarken med et leirbasert jordsmonn med innslag av kalk, beplantet med 50 år gamle rieslingstokker. Herfra kommer kraftige, robuste og tropiske rieslinger.
– I Rheinhessen lager bare tørre viner, med noen få unntak i noen få årganger der vi får botrytis (råte) på druene og kan lage edelsøte viner. Vinene fra Mosel er stort sett halvtørre og søte, med noen få unntak. Det er sånn det skal være, proklamerer Eva Clüsserath-Wittmann.
Wittmanns viner har de siste årene blitt utsolgt på noen få minutter, særlig da hans GG-viner. Vinene fra Clüsserath representerer derimot et mer ukjent aspekt, og er lettere å få tak i, høy kvalitet til tross.
Fredag 6. september blir åtte forskjellige viner fra 2018-årgangen til Wittmann og Clüsserath sluppet i Polets bestillingsutvalg. Flere kommer på Polets tyske spesialslipp til våren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.