Enten så elsker vi dem, eller så hater vi dem. Uansett hvilken side man er på, har de fleste nordmenn et forhold til de lett gjenkjennelige vinene med en rekke doble konsonanter fra Veneto i Nordøst-Italia. Nordmenn kjøper faktisk såpass mye vin fra Veneto at regionen selger mer her til lands enn noen annen vinregion. Hele fire millioner liter rødvin fra Veneto kjøpte vi i fjor. Vel å merke har salget gått ned de siste årene, med over én million liter siden 2015. Men fortsatt topper de listen. Til sammenligning så ble de solgt 4,8 millioner liter rødvin fra Frankrike i fjor på Vinmonopolet.
Dessverre er de røde bestselgerne fra Veneto preget av enkle og sødmefulle viner som det stort sett finnes bedre alternativ til. Og hva er vel enklere enn å finne det beste alternative innenfor regionen? For selv om mange av produsentene her har latt seg friste av kommersialisering og økt salg, så er det noen som fortsatt står på barrikadene for den tradisjonelle kvaliteten. Blant dem er Tiziano Accordini en av mine absolutte favoritter.
Ikke hva det en gang var
– Her om dagen åpnet jeg en amarone fra 1976, den hadde 14 prosent alkohol! 14, i dag er det umulig. Det vanlige i dag er 16 prosent. Det er klimaendringer, sier er oppgitt Tiziano Accordini.
I dag kan man drikke en ung amarone, for 40 år siden måtte vinene ligge i flere år før man kunne tenke på å drikke den. I dag er det også et stort problem at vinene har mye mer restsødme, mens de før var tørre.
Familien Accordini har alltid gått sin egen vei. Også på 70-tallet når de kjøpte sine første vinmarker. De kjøpte dem som lå høyt oppe i bakkene i Fumane, og var mer utfordrende å dyrke sammenlignet med de populære vinmarkene i lavlandet. Men dette er de mest kjøligste vinmarkene i Valpolicella i dag, noe som er med på å gi Accordinis viner det kjølige tilsnittet i hver årgang.
– Min bestefar var den første Accordini som laget vin, min sønn er i dag fjerde generasjon. Mens mine brødre ble utdannet vinmakere, ble jeg brannmann og rugbyspiller, forteller Accordini og ler.
I dag driver han familiegården sammen med broren Daniele. Sammen lager de noen av de mest konsistente og kvalitetssterke vinene fra Valpolicella som regnes for referanseviner i området.
Tørkede druer
Den egentlige ripassoen ble laget ved at en lett og ferdiggjæret rød valpolicella ble helt over druerestene etter at amarone-produksjonen var unnagjort. Det førte til en ny gjæring og økt alkohol, og ikke minst karakter. Den har nordmenn omfavnet såpass mye at det har ført til en mengde kommersielle og utvannede ripassoer i Polets hyller. Det samme gjelder for amarone, som utelukkende er laget av tørkede druer. Felles for alle vinene er at de hovedsakelig er laget av de tre samme druene; molinara, corvina og rodinella samt corvinone.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.