Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Philipp David Catoir er niende generasjon på vingården Müller-Catoir i Pfalz.

Philipp David Catoir er niende generasjon på vingården Müller-Catoir i Pfalz.

Han lager en «hinsides dessertvin»

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Og seiler opp som én av de aller beste vinprodusentene i Pfalz de siste årene.

Med sine over 23.000 hektar med vinmark, er vinregionen Pfalz helt sørvest i Tyskland den nest største vinregionen i landet.

Her ligger vinhuset Müller-Catoir, eid av samme familie siden 1744. Det styres nå av niende generasjon – med Philipp David Catoir i front. Med seg har han vinmaker Martin Franzen, som har jobbet der siden 2001. Vinmarkene dyrkes nå økologisk og biodynamisk, og kvaliteten har steget markant.

Sammen driver de det som i dag er blitt til et av de beste vinhusene i Pfalz.

Vinmarkene til vinhuset Müller-Catoir dyrkes økologisk og biodynamisk.

Vinmarkene til vinhuset Müller-Catoir dyrkes økologisk og biodynamisk.

Varmest

Beliggende sør for Rheinhessen og vest for selve Rhinen strekker Pfalz seg åtte mil mot den franske grensen. Dette er blant de tørreste, varmeste og mest solfylte vinområdene i landet, delvis på grunn av fjellkjedene som beskytter regionen mot regnbyger.

Jordsmonnet er sammensatt og består av 25 millioner år gammel sandstein, med innslag av kalk, basalt og vulkansk jord i de beste markene i skråningene. Det varme klimaet gir druene bedre modning og derav ofte en høyere alkoholprosent – noe som fører til fyldigere viner som ikke er så syresterke som fra andre regioner, og med aromaer som gir assosiasjoner mot tropisk stenfrukt.

De mest imponerende vinene herfra er i tillegg mineralske med imponerende vekt og kraft. Navnet Pfalz kommer fra palatium, som betyr palace, og kommer fra Romerrikets hertuger som bodde i Heidelberg fra det tredje til det åttende århundre. Regionen var allerede da en viktig vinregion; rundt hundre landsbyer produserte vin der allerede på 700-tallet.

De gamle er eldst

I dag høstes Müller-Catoirs 21 hektar vinmark utelukkende for hånd. Det resulterer i 150.000 flasker i en normal årgang. Vinmarkene ligger spredt i forskjellige landsbyer, noe som byr på vidt forskjellige jordsmonn.

Rosinen i pølsa er nok monopolvinmarken Breumel in den Mauern. Den ble plantet for 700 år siden, og er en av de aller eldste vinmarkene i hele vinregionen.

Müller-Catoirs viner var rundt årtusenskiftet i det rikere sjiktet, med høy modning på druene, høy alkohol og ekstraksjon – men de siste årene har noe endret seg. Vinene er blitt mer presise, slankere, mer mineralske og mer terroirtro.

Det gjør at Müller-Catoir seiler opp som en av Pfalz' aller beste vinprodusenter. Nå er den varme 2018-årgangen her. En årgang som fremstår veldig variabel ut ifra når de forskjellige vinprodusentene valgte å høste inn druene. Philipp David Catoirs viner vitner derimot om at det er tatt de beste beslutninger. Både når det kommer til hans tørre rieslinger og hans superkonsentrerte og søte dessertviner.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.