Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Strålende fra Burgund

Tekst
Etienne Grivot har lykkes med 2013-årgangen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Etienne Grivot har lykkes med 2013-årgangen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Etienne Grivot lagde noen av sine beste viner i 2012. Med 2013-årgangen fortsetter han i samme gode stil.

- Alle må bruke sin personlighet som et verktøy til å lage viner, sa vinbonden Etienne Grivot til Smak ifjor høst.

2013-årgangen er et godt eksempel på at han er på vei til å løfte sitt domaine opp blant de mest betydningsfulle i Vosne-Romanée i Burgund.

Etienne Grivots nitidige arbeid mot økt kvalitet har lønnet seg. Gjennombruddet kom i den stakkarslige årgangen 1994, hvor hans viner blir regnet som de beste fra hele dalen. I årgangene som fulgte viste han forbedring for hvert år, men i de svake årgangene skinte vinene hans.

Ofret alt. Opprinnelig kom Grivot-familien fra Jura i Øst-Frankrike, men flyttet til Burgund i 1576. På begynnelsen av 1900-tallet kjøpte Grivot gode vinmarker og seilet opp som en av Burgunds beste produsenter. På 1950-tallet ble Grivot-navnet berømt verden over for sine gode burgundere.

Etienne Grivot tok over i 1990 etter endt vinutdannelse i Beaune.

– Jeg synes det var vanskelig i begynnelsen, alle forventet mye av meg, og jeg var redd jeg ikke kunne innfri, forteller han.

– Men etter hvert forandret jeg produksjonen til det jeg syntes var riktig. Vi sluttet å bruke kjemikalier i 1993, siden den gang har vi vært økologiske, sier han.

Grivot produserer rundt 72.000 flasker i året fra 15,5 hektar vinmark, hvorav mesteparten befinner seg i Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges og Chambolle-Musigny. Grivot eier også parseller i Echézeaux (0,85 hektar), Clos de Vougeot (1,87 hektar) og Richebourg (0,32 hektar).

– Jeg er heldig som får jobbe med disse historiske vinmarkene, men aller helst skulle jeg ønske jeg hadde en plott i Le Musigny. Det hadde vært fantastisk, sier han.

Etienne Grivots grand cru-viner får ligge på mellom 40 og 70 prosent nye eikefat, mens village-vinene ligger på mellom 15 og 20 prosent.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.