Bjørn Håvard Larsen la seg mandag i kø utenfor Vinmonopolet Aker Brygge i Oslo før Burgund-slippet på torsdag.
I fjor var han først i køen da for å sikre seg samme vin av 2012-årgangen som DNs vinanmelder Merete Bø ga glatte 100 poeng. At 2013-årgangen «bare» er vurdert til 98 poeng, forhindrer ikke Larsen fra å ta turen ens ærend fra Trondheim for å ligge tre netter i kø og bruke 37.675 kroner på den ene flasken. Men i år er han nummer to i køen. Førstemann, som vil være anonym, var her allerede fredag, seks dager før årets burgundslipp finner sted på Vinmonopolet Aker Brygge 2. februar.
- Da jeg satt på jobben på fredag og så at det var en som hadde stilt seg i kø allerede, tenkte jeg «what!?», sier han smilende.
- Jeg måtte gjøre noen vurderinger, og at jeg kom som nummer to mandag ettermiddag skyldtes nok en kombinasjon av iskald beregning og flaks, medgir han.
Les også: Dampende kamelsvette
– Jeg visste at de bare har to flasker Romanée-Conti, men siden den omfattes av kvoteordningen selges det bare en flaske per person. Derfor måtte jeg være nummer to, og det ble jeg. En time etter at jeg kom mandag ettermiddag dukket det opp to studenter som var leid av en person for å kjøpe de to flaskene, men de kom altså for sent. De ringte til oppdragsgiveren sin som da avblåste oppdraget, sier han lettet.
Bjørn Håvard Larsen som er prosjektleder i Gintel, et firma som driver med telefoniløsninger for bedrifter, har en forståelsesfull og vininteressert sjef som lar ham få ta ut feriedager på kort varsel for å stille seg i polkø.
– Jeg tar vel ut nesten en femtedel av ferien min hvert år på dette.
Dansker i sikte
Bjørn Håvard Larsen er kun opptatt av burgundslippet og har dratt til Oslo nesten årlig siden 2007 for å være med på dette. Det er en liten subkultur som driver med dette, og i årets kø finner vi også to unge dansker som har tatt turen fra København.
Thomas Løbner og Daniel Engmann er kamerater fra samme vinklubb. De var i Norge på rhôneslippet i oktober, men dette er første gang de jager burgund på denne måten.
- Her gjør du jo virkelig gode kjøp, til gode priser, sier Thomas som jobber i vinbutikken Vinoble i København.
– I Danmark er jo vinene dessuten allokerte. Du må stå på venteliste lenge for å ha sjansen til å kjøpe viner som det du finner her. Blant produsentene han og Daniel er interessert i fra årets Burgund-slipp er DRC, Rousseau, Roumier, Fourrier og Roulot.
Bra køkultur
Butikksjef Anita Wille på Vinmonopolet Aker Brygge synes det er hyggelige dager når «køfolket» dukker opp foran butikken. De er jevnlig innom og varmer seg, og tonen er god.
- Det er kjempehyggelig, sier hun.
- Jeg så fascinert over hvor bra køkultur dere har. Torsdag morgen klokken ni stiller de seg pent opp og får tildelt kølappene sine, og det er aldri noe tull med det. Alle respekterer hverandres plass i køen. Det er jo ikke et land i verden som lanserer så mye Burgund på en gang som oss, så det er helt unikt.
Motivasjonen er deretter.
– I fjor var det 17 kuldegrader, så da kan du tenke deg at de er ganske glade for at det ikke er så kaldt i år, ler hun.
– Men jeg tenkte på det da jeg gikk fra jobb lørdag og så han som allerede hadde sittet et døgn, at det er lenge til torsdag.
Etter hvert som slippet nærmer seg kommer det også flere til, men foreløbig er det lange dager. Bjørn Håvard Larsen hadde med seg C.S. Lewis’ Narnia-bøker i samleutgave i fjor, men han ble ikke ferdig, så den er med i år igjen.
I tillegg har han også med seg litt «faglitteratur» denne gangen: The Drunken Botanist av Amy Stewart og Søren Franks bok om Barolo som han holder svært høyt.
- Det er vel noen som ser litt rart på oss, men dette begynner å bli et velkjent fenomen, sier han.
Mange stopper og slår av en prat, og han bys stadig på en kopp kaffe.
– Men jeg drikker ikke kaffe, og aner ikke hvor mange kopper jeg har takket nei til, ler han.
Whiskymann
Egentlig liker han whisky. Bjørn Håvard og de andre køsitterne er godt kledd, men det kan nok bli kaldt i lengden, så de er avhengige av å bevege seg litt. Toalettfasilitetene er heldigvis ok i området, og det er nok av steder å få kjøpt seg en matbit.
Han antar at han i år vil kjøpe vin for et sted mellom 100.000 og 150.000 kroner, og i tillegg til Romanée-Conti’en vil han kjøpe det han omtaler som «verdens beste montrachet», fra Domaine Leflaive til den pene pris av 11.262.
– Vinmakeren (Anne-Claude Leflaive) døde av kreft i 2015, så dette er den siste montracheten hun fikk i hus. Den er et monument over hennes verk, sier han og forteller at det ryktes at det er to flasker tilgjengelig, også den kvotert slik at det blir en til ham og en til nummer én i køen.
På spørsmål om preferanser – rødt, hvitt, områder? – røper Bjørn Håvard at det han egentlig er interessert i er skotsk single malt whisky.
– Det er jeg virkelig glad i, stråler han og blir litt oppbragt når han finner ut at Vinmonopolet på Aker Brygge ikke har «verdens beste whisky», Springbank som han gjerne vil posere med.
- Du vet, det er ikke alle som synes Springbank er verdens beste, sier butikksjef Wille og rister på hodet.
Bjørn Håvard Larsen må derfor nøye seg med å bli avfotografert med en flaske 21 år gammel Glenfarclas.
Les også: Husker du 80-tallsklassikeren?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.