Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Polets beste hvitvinskjøp

Tekst
Høstnytelse. En kraftig og fyldig riesling fra Alsace passer til regionens kanskje mest erketypiske rett: choucroute – svineribbe eller -nakke kokt i sauerkraut og riesling med skinke og pølser. Foto: Sune Eriksen

Høstnytelse. En kraftig og fyldig riesling fra Alsace passer til regionens kanskje mest erketypiske rett: choucroute – svineribbe eller -nakke kokt i sauerkraut og riesling med skinke og pølser. Foto: Sune Eriksen

Drøyt 400 hvitviner har fast hylleplass på Vinmonopolet. Zind-Humbrechts Clos Häuserer er den klart beste.

Zind-Humbrecht har lenge vært en av Alsaces fremste vinprodusenter, om ikke den aller ypperste i noen årganger. Alle som har fått gleden av å smake hans legendariske 2010-årgang, vet hva Olivier Humbrecht, som i dag styrer eiendommen, er istand til.

▶ ▶  Basisutvalgets beste hvitvin:
92 Zind-Humbrecht Riesling Clos Häuserer 2013
Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrike

Se alle vinanmeldelsene nederst på siden

 

Arven

I familien Humbrecht har vinproduksjonen gått i arv fra far til sønn siden 1620. I 1959 ble Domaine Zind-Humbrecht etablert som en sammenslåing av familiene Zind og Humbrechts vingårder. Siden 1997 har alle vinmarkene vært dyrket økologisk og biodynamisk. I dag eier den 40 hektar store eiendommen i landsbyen Turckheim deler av fire av Alsaces grand cru-vinmarker – Rangen de Thann, Goldert, Hengst og Brand – i tillegg til flere andre berømte vinmarker.

Siden omleggingen til økologisk dyrking har kvaliteten vært noe opp og ned, som om Zind-Humbrecht har hatt vanskeligheter med å finne tilbake til identiteten. Det hele løsnet med 2010-årgangen, som ga vinene akkurat den mineraliteten og syrestrukturen de trengte for å bli de storhetene de alltid har hatt potensial til å bli. Årgangene etter har også vært bedre enn tidligere. Særlig byr den siste, 2013, på viner med konsentrasjon og finesse.

 

Ny, stor årgang

Olivier Humbrecht lager mellom 12.000 og 16.000 kasser vin i året med et utbytte på rundt 35 hektoliter per hektar. Han liker langsom fermentering, og vinene tilbringer minimum seks måneder sammen med bunnfallet. Det gjør vinene konsentrerte og rike, ofte med en tanke sødme som balanserer godt med mineralitet og syrestruktur.

Nå er 2013-årgangen her. Foruten Riesling Clos Häuserer, som finnes i Polets basissortiment, er flere andre viner tilgjengelig igjennom bestillingslisten og spesialbestilling gjennom importøren.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.