Datteren Corinne og sønnen Éric skal sammen drive familiedomainet videre i landsbyen Gevrey-Chambertin i Burgund.
Lavt utbytte og gamle vinstokker har blitt familien Rousseaus varemerke. Det har ført til noen av de mest førførende, renrasede og nerverike burgunderene på markedet i dag. Dessverre så har etterspørselen de siste årene blitt enorm, prisene har steget og tilgangen har blitt begrenset. Årgang 2013 er intet unntak.
Pioneer
Domainet ble startet på 1930-tallet av Armand Rousseau, da han var heldig og arvet noen vinmarker i Gevrey-Chambertin. Armand Rousseau var en av pionerene når det gjaldt å tappe vinene på flaske selv, noe som var uvanlig på den tid. Hans sønn Charles overtok i 1959, da Armand omkom i en bilulykke. Charles Rousseau utviklet familiefirmaet til det det er i dag, en av Burgunds beste, hans sønn Éric startet å arbeide med faren i 1983 og har siden da delvis tatt over ansvaret, selv om Charles fortsatt har med på laget.
Familien eier 13, 5 hektar i de beste vinmarkene i Gevrey-Chambertin og hele produksjonen består av rødvin. Her er det mange hete vinmarksnavn, 2,15 hektar med Chambertin er nok den som står høyest, samt 1, 42 hektar med Clos de Beze, Mazy-Chambertin på 0,53 hektar, Charmes-Chambertin på 1,37 hektar og Ruchottes-Chambertin med 1,05 hektar. I tillegg eier de 1,48 hektar med Clos de la Roche i Morey-Saint-Denis samt premier cruene Clos-Saint-Jacques, Les Cazetiers og Lavaux-Saint-Jacques. Rundt 15 prosent av druene får beholde stilkene under fermenteringen, men det kan variere noe årgangen tatt i betraktning.
En oppskrift
Så og si alle vinene til Rousseau blir laget på samme måte, men lagringen på fat er noe ulik. Rousseau bruker 90 prosent fat fra burgunderfirmaet Francois Fréres. På 80- og 90-tallet lå vinene ofte 24 måneder på fat, mens nå er 18 måneder det vanlige.
De beste Grand Cru-vinene befinner seg på 100 prosent nye eikefat i 18-20 måneder. Mens noen, som Charmes-Chambertin, som alltid inneholder 2/3 deler av Mazoyéres, ligger kun på gamle fat, sier han. Vi har alltid tappet vinen våre sent på flaske, men så er de ofte modne tidligere enn andre.
- Vi prøvde oss på økologisk dyrking i 2008, men vi har gått tilbake til lutte raissonaire selv om noen av behandlingene vi gjør er økologiske, har Éric Rousseau tidligere uttalt til DN. Det viktigste for oss er lavt utbytte, føyer han til.
Rousseaus viner er pur eleganse, ofte smaker de som fløyel som unge, noe de ofte fortsetter med i årevis fremover. De beste i de beste årgangene tåler en nærmest ubegrenset lagringstid. Blant de siste årgangene har det vært høydepunkt etter høydepunkt bortsett fra 2009, som overraskende nok skuffet med en særdeles overmoden frukt, samt 2011, som smakte godt i starten, men som har lukket seg veldig. Årgangen 2010 og 2012 fra Rousseau er derimot to eksempel på noe av det beste som kommer ut i fra Burgund.
Den siste årgangen 2013, ble lansert under spesialpolenes burgunderslipp i februar tidligere i år. Og flaskene forsvant på sekunder da dørene åpnet. Men de er å finne hos restauranter med velassorterte vinkart, samt på det internasjonale markedet.
Les mer om mat og vin på smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.