Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

I flaskens tjeneste

Tekst
Jean Foillard har gjort ting på sin egen måte, det har gjort han til en av de fremste vinprodusenetene i Beaujolais. Foto: Tommy Andresen.

Jean Foillard har gjort ting på sin egen måte, det har gjort han til en av de fremste vinprodusenetene i Beaujolais. Foto: Tommy Andresen.

Jean Foillard ville ha sluttet å lage vin om han måtte ha tappet den på boks.

Få, om noen lager bedre vin i Morgon i Beaujolais enn det Jean Folliard gjør. Hans legendariske viner fra en av de mest kjente cruene i området blir fort utsolgt hvert år. Det er det gode grunner til.

- Jeg er midt i tappingen av årets Beaujolais Nouveau. Sånn sett har jeg det litt travelt, ler Jean Foillard.
Han innrømmer at den ferske og legendariske vinen ikke er like lett å selge lenger.
- Generelt er det vanskelig, men så lager jeg mindre og mindre av Beaujolais Nouveau. Jeg vil heller bruke druene til noe bedre. I tillegg er 2015 en for rik og moden årgang, spør du meg. Når alkoholen er rundt 13 er det ikke like enkelt å drikke, sier han.

- Økologisk er den eneste måten å lage vin på

Firerbanden

Jean og Agnès Foillard tok over hans farens domaine i på knappe fire hektar beliggende utenfor landsbyen Villié-Morgon i Beaujolais i 1980.
Sammen med de tre andre vinprodusentene Marcel Lapierre, Jean-Paul Thévenet, og Guy Breton, var Foillard tidlig ute med å skape en motpol til det som var datidens berømte kommersielle Beaujolais Noveau. «The gang of four», som de ble kalt, var inspiret av den tradisjonelle vinprodusenten Jules Chauvet. De kuttet ut gjødsel og innsektsmidler i vinmarken samtidig spm de begynte å bruke gamle vinifikasjonsteknikker. Samtidig innførte de utsortering av usunne druer og minimal bruk av svovel. Filtrering av vinene ble også kuttet ut.

Resultatet ble en Morgon ingen hadde sett maken til tidligere. Fyldigere, med en dypere konsentrasjon og et mer markant druepreg. Det var langt unna deres kommersielle lillebror Beaujolais Nouveau, som smakte mer av banan og tutti frutti enn vin.  
 

Jean Foillard er en av vinnestorene i Beaujolais. Foto: Tommy Andresen.

Jean Foillard er en av vinnestorene i Beaujolais. Foto: Tommy Andresen.

 

Kun på flaske

I dag har Foillard 16 hektar med vinmark, hvorav seks hektar på den eldgamle vulkanen som danner åsen og vinmarken Côte du Py, rett utenfor Villié-Morgon.

- I tillegg kjøper jeg druer fra andre dyrkere om jeg trenger det, innrømmer Foillard.
Han legger til at han er glad han ofte har for lite druer og at han må kjøpe fra andre.

- Flere av mine naboer har problemer med å få solgt vinen sin, og ender opp med å selge i bulk eller på boks. Hadde jeg måttet det hadde jeg sluttet å lage vin.

Årets ferskeste vin

Uforglemmelig beaujolais

Jordsmonnet som består av granitt og skifer er med på å gi gamay-druen det lille ekstra for å gjøre den fyldigere og mer strukturert enn det som gjengs er i Beaujolais. De forskjellige parsellene blir blandet sammen. Før vinene får et opphold i gamle fat.

- Parsellene komplimenterer hverandre på en underlig måte. Noe av det kjekkeste med jobben er å sette dem sammen, forteller Foillard.

- Jeg bruker bare litt svovel når jeg tapper på flaske. Men ikke alltid, det kommer an på hvilken cuvee og hvor de skal. Skal de langt trenger de svovel for å unngå oksidering.

I glasset heller Jean Foillard en Morgon fra 2006. Snart ti år har gått siden den ble høstet. Og selv om Morgon vanligvis er en vin som byr på mye som ung, så har den ikke endre seg mye over årene. Fortsatt et markant bringebærpreg på duft med en fyldig saftig frukt på smak. Tanninene er mykere, men det er det eneste som har skjedd med vinen.

Nå er hans 2014 tilgjengelig, sammen med en strålende Fleurie fra nabolandsbyen fra 2013.

- 2014, var en årgang nesten uten problem. Det eneste problemet var at det var lav kvantitet, ellers var årgangen elegant og delikat som gav raffinerte viner, sier Foillard.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.