Nærmest alle toppslott i Bordeaux har noe som heter andrevin, noen ganger tredje og fjerdevin også. De er laget av druer som ikke er funnet gode nok til å være med i toppvinen til slottet, eller de kommer fra en egen vinmark på eiendommen. Noen av disse står ofte godt på egne ben ved siden av toppvinen, i tillegg er koster de ofte en brøkdel av prisen og blir raskere modne.
Pomerols elite. En av de alle beste er andrevinen La Gravette de Certan fra Pomerol og den brømte eiendommen Vieux Château Certan. Gravette så dagens lys for første gang i 1986 og har fått navnet fra en del av vinmarken som ble kjøpt i 1946. Den har stort sett blitt lansert hvert år i Norge, og 2012-årgangen har faktisk blitt lansert tidligere i høst. Vinene er basert hovedsakelig på druen merlot, med en andel cabernet franc og noen prosenter med cabernet sauvignon. Druene kommer fra 23 forskjellige plotter fordelt på 14 hektar med en enkelt vinmark som utgjør eiendommen som allerede ble etablert i 1745. Beliggende midt i Pomerol på kommunens berømte platå og et steinkast unna legendariske Petrus er dette en av de fremste eiendommene på Bordeaux østsside.
Dagens eier, familien Thienpont, kjøpte eiendommen i 1924, og driver i dag også naboeeiendommen Le Pin som Marcel og Gérard Thienpont opprettet i 1979. I dag er det Alexandre Thienpont som har ansvaret på Certan, samtidig som han tar seg av vinmarkene på Le Pin. Hans sønn Guillaume Thienpont jobber sammen med faren og kommer til å følge i hans fotspor.
Sammen står de bak en av de stødigste vinslottene i Pomerol, og leverer kvalitet år etter år. Mens de lager rundt 5000 kasser årlig av toppvinen som koster noen tusenlapper for flasken, ligger andrevinen La Gravette de Certan fortsatt under 500-lappen.
2012-årgangen. 2012 var et nytt utfordrende år som startet med en kald og våt begynnelse på vekstsesongen. Det resulterte i ujevn blomstring og reduserte avlinger. Etterfulgt av den kjølige begynnelsen kom en lang tørr periode som stresset plantene og førte til stedvis ujevn modning. Fra slutten av september til slutten av oktober falt regnet tungt og bidro til fare for råte i vinmarkene. Flere dyrkere var dermed nødt til å plukke sine druer under ugunstige forhold.
Produsenter som ikke har vært redde for lave avlinger og som vært dyktige i sorteringsarbeidet har likevel skapt viner med en tett og nyansert frukt med moderate alkoholnivåer og faste tanniner.
Les mer om mat og vin på Smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.