Da unge Gérard Boudot giftet seg med Etienne Sauzets barnebarn Jeanine, visste han lite om utfordringene han hadde foran seg.
Bestefar Etienne hadde vært en fremsynt mann, han kjøpte masse vinmarker på 50- og 60-tallet, som var rimelige i forhold til dagens priser. Dette la grunnlaget for dette lille familieimperiet som Gérard overtok i 1974.
Eksklusiv utsikt. Tilsammen eier familien i overkant av åtte hektar vinmark, hvor rosinen i pølsen er grand cru Bâtard-Montrachet og Bienvenues-Bâtard-Montrachet samt en mengde topp premier cru-marker i Puligny og noe Chassagne-village.
- Jeg har vært litt skeptisk til biodynamikk, jeg gikk over til økologisk i 2006 og til biodynamisk dyrking i 2010, sier Gérard Boudot.
- De siste 12 årene har jeg heller fokusert på å arbeide med jorden i vinmarkene, sånn at den er sunn.
Domainet befinner seg i tilknytning til familiens bolig, som er den siste eiendommen før man beveger seg fra landsbyens kjerne og opp mot verdens mest eksklusive vinmarker.
- Ja, vi har fin utsikt. Men det beste ved å bo midt i vinmarken er at man får med seg hver minste endring som skjer, sier Boudot.
Ny generasjon. I kjelleren befinner det seg 400 tønner fylt til randen av ettertraktet vin. Vi benytter mellom 30-40 prosent nye fat, jeg vil heller vise vinenes flotte frukt enn å kamuflere den med eik, forteller Gérard.
De siste årene har Gérard fått hjelp av datteren Émilie og hennes mann, begavede Benoît Riffault fra Sancerre.
- Med tid og stunder er det de som er ansiktet utad, men enn så lenge har jeg en finger med i spillet, sier han.
Gérard Boudot har fått lisens til å kjøpe druer av andre, men alt blir produsert i samme kjeller. I noen årganger kan det forekomme appellasjoner han vanligvis ikke produserer.
- Svogeren min, Jean-Marc Boillot i Pommard, arvet en del av domainet, så dette var en løsning på å få igjen noe av det tapte volumet på, forteller han.
Etter en lengre tid hvor de har slitt med det samme oksidasjonsproblemet som mange andre i regionen, har kvaliteten skutt i været, og til og med en vanskelig årgang er en fryd å smake på.
- Min mening er at masseproduksjonen av korkene våre må ta en del av skylden for våre oksiderte flasker, sier han.
Sauzets viner er ikke lette å få tak i, men flere av spesialpolene har dem i sitt sortiment.
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.