Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ekstraordinært vinslipp i dag

Tekst
FRANSK INSPIRASJON.Ted Lemon lærte seg å lage vin som ansvarlig for en burgundisk vingård. Nå gjør han suksess med viner fra California.
                          
                          Foto: Sune Eriksen

FRANSK INSPIRASJON.Ted Lemon lærte seg å lage vin som ansvarlig for en burgundisk vingård. Nå gjør han suksess med viner fra California. Foto: Sune Eriksen

Viner fra produsenter som Littorai, Matthiasson, Dauvissat og Gripa er å finne i hyllene på spesialbutikkene til Vinmonopolet i dag fredag.

Spesialbutikkenes produktsjefer har samlet sammen viner som tidligere har vært forsinket ved andre lanseringer samt annet smågodt til en ekstra lansering ved Vinmonopolets spesialbutikker fredag morgen denne uken.

Fire forskjellige Chablis blir å finne i hyllene. De sammensatte og tilgjengelige vinene fra 2012-årgangen til Dauvissat smaker fantastisk nå, selv om de nok ikke vil tåle mange år i kjelleren. I tillegg kommer en rekke virkelig gode kjøp fra Nord-Rhône og produsentene Gripa og Combier. Begge leverer klassiske og flotte viner som gir høy kvalitet til prisen.

Tillegg lanseres Pol Rogers glitrende Blanc de Blancs Champagne fra 2008 igjen sammen med deres toppcuvée Sir Winston Churchill i årgang 2004.

Fra Piemonte er det Nervis Molsino 2009 i magnumflasker som imponerer mest foran Valferana fra samme årgang. I tillegg kommer en rekke viner fra Francesco Rinaldi.

Denne mannen har laget sin livs årgang 

Rosinen i Sonoma. Men det er nok vinene til Ted Lemon, samt nykommeren på det norske markedet Matthiasson som kommer til å skape kø.
Prisene på Lemons viner har steget med en hundrelapp og vel så det siden 2012-årgangen var tilgjengelig på bestillingsutvalget i noen få sekunder i fjor høst. Noe som gjenspeiler den enorme etterspørselen han opplever.

- Ja, jeg skulle ønsker jeg hadde mer å selge, men det har jeg ikke, sa Lemon til Smak i juni.

Ted Lemon, mannen bak en av Amerikas beste og mest ettertraktede vinprodusenter Littorai vokste opp langt unna vinens verden i New York. Han ble hektet på vin etter et studieopphold på universitetet i Dijon i Burgund i Frankrike på 80-tallet. Der arbeidet han hos flere av Burgunds mest berømte vingårder – Roulot, Roumier, Dujac og Bruno Clair. Etter å ha returnert til USA ble han raskt kallet tilbake til Dujac. Til dags dato er han den eneste amerikanske vinmaker som har vært ansvarlig for en vingård i Burgund.

Etter en tur til den amerikanske vestkysten i 1992 med sin kompanjong og kone Heidi startet hans eget eventyr. Året etter begynte de å lage sin egen vin i Sonoma, vest for Napa.

– 1993 var vår første årgang, vi lagde 150 kasser hver av pinot og chardonnay, har Ted Lemon tidligere fortalt.

Sped start. I begynnelsen kjøpte ekteparet Lemon alle druene, men i 2003 kjøpte de en nedslitt eplegård og begynte å plante druer i stedet.

– Vi hadde ingen penger og plantet litt hvert år, etter hva vi tjente. I dag dyrker vi 40 prosent av det vi trenger.  I tillegg plukker vi ut pene «plotter» som jeg vil kjøpe fra, og prøver å få dyrkerne til å velge økologisk i stedet for konvensjonell dyrking. Det gjorde vi i sin tid med Charles Heintz, og det er idag en av det beste vinmarkene vi kjøper fra. Det er viktig å få folk på bedre tanker.

Det eneste ekteparet vil dyrke er chardonnay og pinot noir, Ted Lemon mener de passer best til det kjøligere klimaet her ute. Vinene er elegante og delikate med lav alkohol ned mot 12 prosent – og de beste av sitt slag i USA. Enn så lenge er det bare en liten hærskare av vinentusiaster som bare må ha de 4000 kassene de lager årlig, fordelt på 14 forskjellige viner.

I morgen lanseres fire av Littorais røde viner samt to hvite. I tillegg til en glimrende chardonnay til halve prisen fra Matthiasson.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.