Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Han lager Australias beste vin

Tekst
Peter Gago i kjelleren på Magill Estate. Foto: Penfolds

Peter Gago i kjelleren på Magill Estate. Foto: Penfolds

Men Peter Gago har en utradisjonell tilnærming når han velger druer til sin toppvin, den ikoniske Penfolds Grange.

- Til Grange bruker vi druer fra hele South-Australia. Terroir og druetyper er sekundært. Det handler om å finne druer med høyest mulig smaksintensitet og fysiologisk perfekt moden frukt. Dette er små, sorte bær om gir svært lave avlinger, sier vinmaker Peter Gago fra vinlokomotivet Penfolds.

Druene kommer fra regionene Barossa Valley, Clare Valley, McLaren Vale, Magill Estate, Coonawarra, Padthaway og Robe. Flere av vinmarkene som har blitt brukt til å skaffe druer til de historiske Grange-vinene eksisterer ikke lengre.

- Noen har blitt parkeringsplasser, andre boligområder. Det gjør det umulig å gjenskape flere av vinene, men det er heller ikke poenget med Grange, ingen årganger er like, og hvis de er det - er det ikke gjort med vilje  forteller Peter Gago.

De hemmelige årgangene

Det var Max Schubert, Penfolds tidlige sjefsvinmaker, som først lagde Grange av druer høstet i 1951. En vin som han ville skulle konkurrere med beste vinene fra Bordeaux. På grunn av dårlige anmeldelser hjemme i Australia fikk ledelsen i Penfolds kalde føtter og beordret Schubert til å stoppe prosjektet i 1957. Men Schubert fortsatte å lage vinen i all hemmelighet, og i 1960 forstod Penfolds ledelse potensialet i vinen, og ba Schubert om å gjenoppta produksjonen.

- De tre hemmelige årgangene 1957,58 og 59 er de eneste som ikke er laget med hundre prosent ny amerikansk eik, sier Peter Gago

Vinen modnes i hogsheads (300 liter) fra 16 til 24 måneder med mange omstikkinger underveis.

Penfolds Grange gikk under navnet Grange Hermitage frem til 1989 (Den franske appellasjonen Hermitage i Rhône var brukt som synonym for druen syrah i Australia) syrah, eller shiraz som den heter i Australia er hovedbestanddelen i Grange. Oftest støttet opp av en liten prosentandel cabernet sauvignon, sjeldent over ti prosent. Fem årganger har syrah vært alene i flasken.

Tåler tiden

Penfolds produserer mellom 80 000 – 100 000 flasker Grange fra hver årgang den lages.

- Når dere kan bruke druer fra et enormt område - hvorfor lager dere ikke mer Grange?

- Vi prøver, men dette er alt vi klarer å lage, sier Gago.

Penfolds Grange er en vin med et usedvanlig godt lagringspotensial.

- Hva synes du selv er den optimale alderen for en flaske Grange.

- Det er det egentlig ikke noe svar på. Vi tilnærmer oss alle en slik vinstil med forskjellige forventinger. Noen liker den unge og tette primærfrukten, noen liker de sekundære aromaene som kommer når vinen er rundt 15-20 år gammel. Andre drikker ikke Grange som er under 30 år. Det er de som er på jakt etter aromaer som trøffel og lær.  De som kommer etter flere tiårs modning på flaske.

- Jeg var tidligere kritisk til at folk drakk Grange alt for ung. At den trengte tid. Men det avhenger av årgangen. 2004 var en årgang som var lett og svært delikat å drikke når den var ung.

- Hvilken årgang er best nå?

- Akkurat nå er det 1953 som smaker best. For den som får tak en flaske av denne vinen. Er det bare å snike seg bort i et hjørne og slurpe den i seg alene. Dette er ikke en flaske du deler med noen. Du drikker den selv, sier Gago og ler.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.