Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sjelden, fransk perle

Tekst
Château Grillet er en legendarisk eiendom med egen appellasjon i Nord-Rhône. Foto:

Château Grillet er en legendarisk eiendom med egen appellasjon i Nord-Rhône. Foto:

Et lite antall flasker fra en av verdens mest legendariske hvitvinsprodusenter er nå å få tak i.

Château Grillet er Frankrikes vakreste appellasjon, og en av de minste. Den befinner seg i en bratt skråning over landsbyen Verin, og naboen er «storebror» Condrieu i Nord-Rhône. Vinmarkene her ble allerede plantet i det tredje århundre, av keiser Probus.

Det lille slottet, som daterer seg tilbake til 1600-tallet, ser ut som det er tatt ut av en Disney-film. Rundt slynger det seg et teppe med vinmarker plantet som terrasser i et amfiteater, med en helling som kan sammenlignes med unnarennet i Holmenkollbakken.

Rett i glasset-barolo

Tidlig ute

Familien Neyret-Gachet, kjøpte den eventyrlige eiendommen i 1825, og allerede i 1830 begynte familien å tappe vinene på flasker, noe som var svært uvanlig på den tiden.

Etterhvert ble Grillet å finne på kongelige middagsbord over hele Europa, og statusen som en av de beste hvite vinene som fantes, sto urokkelig helt frem til på midten av 1900-tallet. Angivelig skal også familien Neyret ha dyrket gamay-druer som de lagde vin av til hjemmebruk – ellers har dette alltid vært viognier-land.

Château Grillet er kanskje Frankrikes merkeligste appellasjon. Den inneholder én enkeltdrue fra én enkelt eiendom. Lenge var størrelsen på skarve 1,7 hektar, men fra 1971 til 1991 ble dette utvidet til 3,8 hektar. Dessverre ble også vinmarkene vanskjøttet, og lite annet ble gjort enn å øke eiendommens areal. André Canet, som styrte slottet på den tiden, så på eiendommen som en dårlig investering. Ønsket om økt profitt overstyrte tanken på å opprettholde kvaliteten.

Jordsmonnet på Grillet er skrint, lyst og porøst, og består av granitt og sand. At det er bygd i bratte terrasser, skaper store utfordringer når det gjelder arbeidet i vinmarkene.

Den store Chablis-testen

Tilbake til storhet

Frem til 2011 hadde André Canets yngste datter Isabelle Baratin styringen over eiendommen, som gradvis økte kvaliteten igjen. Fra årgang 2000 var Denis Dubourdieu fra Bordeaux konsulent, noe som ga vinene et stilsikkert løft.

I juni 2011 kjøpte finansmannen François Pinault eiendommen. Han eier også Château Latour i Pauillac i Bordeaux og Domaine d’Eugénie i Vosne-Romanée i Burgund. Alle eiendommene er i dag styrt av Frédéric Engerer.

Hans første hele årgang, 2012, er nå kommet til Norge, og er tilgjengelig hos Vinmonopolet på Skøyen, eller på spesialbestilling gjennom importøren. Vinen har fått en betydelig prisstigning, men så er også kvaliteten tilbake for fullt ved en av Frankrikes mest sagnomsuste vineiendommer.

Vinen fremstår som både elegant og rik på samme tid og mangler sidestykke. Eller, som kjennere liker å beskrive den, som både søt og tørr – alt på én gang.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.