Årgangens viner blir de kalt. Aldo Conternos fantastiske Baroloer fra 2010 har vært etterspurte lenge. Og de har allerede oppnådd legendestatus sin unge alder til tross.
Da deres standard Barolo fra årgangen ble lansert i september i fjor forsvant den ut fra lageret på minutter. I morgen lanseres 84 flasker av hver av Conternos toppcuvéer Colonello, Romirasco og Cicala i Polets bestillingsutvalg. Vi har testet sistnevnte, som imponerer stort med unik tilstedeværelse, kraft og eleganse på samme tid.
Ren og pen. I Barolo har 2010-årgangens kjølige og lange vekstsesong har resultert i rike og strukturerte viner med en flott aromaprofil og en dyp og detaljert frukt. Årgangen var kjøligere enn både 2009 og 2011, som er varmere og tidligere tilgjengelig. Flere produsenter vi har snakket med forteller om små nebbiolodruer i 2010, noe som forklarer årgangens markerte tanniner og konsentrerte frukt.
Giacomo Conterno, pasjonert vinmaker og sønn av den avdøde legenden Aldo Conterno. Foto: Sune Eriksen |
Haglbygene i Serralunga d’Alba i april, La Morra i mai og Barbaresco i juni reduserte avlingene for flere produsenter, i tillegg ødela regnbyger under blomstring for andre. Noen produsenter reduserte avlingene med 40 til 50 prosent. En kjølig og tidvis regnfull vår og sommer (bortsett fra en varm avslutning på juli) ble avlastet av en varm og tørr september og oktober i deler av Piemonte. Perfekt for den sent modnede nebbiolo-druen. Det er imidlertid forskjell på de ulike kommunene, og vinene fra Barolo presterer generelt best. Og kanskje aller best hos Aldo Conterno. Aldo Conterno selv var semi-pensjonert i noen år før han døde 81 år gammel i mai 2012. 2010 var da nest siste årgang vinlegenden selv fikk ta en del av.
Les mer om mat og vin på Smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.