I Barolo har 2010-årgangens kjølige og lange vekstsesong har resultert i rike og strukturerte viner med en flott aromaprofil og en dyp og detaljert frukt. Årgangen var kjøligere enn både 2009 og 2011, som er varmere og tidligere tilgjengelig. Flere produsenter vi har snakket med forteller om små nebbiolodruer i 2010, noe som forklarer årgangens markerte tanniner og konsentrerte frukt.
Haglbygene i Serralunga d’Alba i april, La Morra i mai og Barbaresco i juni reduserte avlingene for flere produsenter, i tillegg ødela regnbyger under blomstring for andre. Noen produsenter reduserte avlingene med 40 til 50 prosent. En kjølig og tidvis regnfull vår og sommer (bortsett fra en varm avslutning på juli) ble avlastet av en varm og tørr september og oktober i deler av Piemonte. Perfekt for den sent modnede nebbiolo-druen. Det er imidlertid forskjell på de ulike kommunene, og vinene fra Barolo presterer generelt best. Og kanskje aller best hos Aldo Conterno.
Legender. Med en vinhistorie som strekker seg tilbake til 1770, har familien Conterno laget vin i Piemonte lenger enn de fleste, men da bestefar Giacomo Conterno skulle videreføre vingården til sine to sønner i 1969, gikk alt galt. Sønnene Aldo og Giovanni klarte ikke å bli enig om hvordan den skulle drives videre.
Aldo reiste til California og et lengre opphold hos sin onkel, for så å kjøpe nye vinmarker i Bussia da han kom hjem igjen. Aldos viner ble tidlig legendariske. Han klarte det få andre hadde gjort før ham, å finne en balanse mellom den tradisjonelle og den moderne stilen.
Alle Baroloer blir lagret på store botte, mens barbera og chardonnay ligger på barrique. Rotofermentoren, som de anskaffet for noen år siden, påstår Giacomo at de har sluttet å bruke. Å etterfølge en legendarisk vinmaker som Aldo er ikke lett, men hans tre sønner er blitt godt opplært. Giacomo har allerede begynt å bli en smule eksentrisk. Han sier at han egentlig ikke snakker med journalister, og forteller at når han unntaksvis gjør det, kaster han dem på dør om de stiller dumme spørsmål. Han er derimot svært opptatt av å fortelle hvilke forbedringer de tre brødrene har gjort.
- Piemonte er ikke den beste vinregionen i verden, vi må vise vår typeriktighet for å komme der. Og det kommer ikke av å tenke kvantitet, men kvalitet, har Giacomo Conterno uttalt til Smak tidligere. På 90-tallet kunne vi selge alt. Vi laget 200.000 flasker i året, nå lager vi 80.000 flasker, og vi har det mer moro. Jeg vil at vi skal fokusere på de kundene som vet hva de vil ha, for det viktigste for meg er at vi lager den beste vinen vi kan, ikke om vi er moderne eller tradisjonelle.
Spesialbutikkenes italienske vinslipp
Taliban-viner. For selv om han lager noen av de beste vinene innen regionen, er det ikke en selvfølge at de blir solgt. Hans far Aldo skal ha uttalt under finanskrisen at til og med de kundene som vanligvis ikke betaler regningene, har sluttet å bestille vin.
- Jeg er født til denne jobben. Vin er livet mitt, vin er personlig og man skal lage den selv, ikke ansette en vinmaker med en fin utdannelse til å gjøre det. Men de alle fleste produsentene i Piemonte i dag tørr ikke å stole på seg selv. Resultatet er da uniformerte, flinke og kjedelige viner, har han uttalt i et tidligere interjuv med Smak.
De tre brødrene er alle vinmakere, de tar alle avgjørelser sammen og er sjelden uenige, i følge Giacomo om brødrene Franco og Stefano. - Vi er alle i slutten av 30-årene eller tidlig i 40-årene, og har samme filosofi. Det er ingen sjef i vår familie.
Når det gjelder tradisjonalistene i Piemonte kaller ham dem Taliban.
- De lager vin som alle generasjoner før dem, de bare kopierer, og setter ingen spørsmålstegn med hva de gjør. Og gjør de noe feil, kan de skylde på tradisjonene. Store fat var dessuten forbeholdt aristokratiet i tidligere tider, det var ingen av småbøndene som hadde råd eller plass til dem. De hadde bare små fat. Men jeg er ikke redd for modernistene eller for Taliban-tradisjonalistene, jeg er redd for dårlige viner som setter Piemonte i et dårlig lys. Begge kan lage god vin hvis de vil.
Aldo Conterno selv var semi-pensjonert i noen år før han døde 81 år gammel i mai 2012. 2010 var da nest siste årgang vinlegenden fikk ta en del av.
I tillegg til Barolo 2010 kommer Conternos Romirasco, Cicala og Colonello i årgang 2008 på fredag 3. September.
Les mer om mat og vin på Smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.