Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Rimelig og strålende nebbiolo

Tekst
Alessandro Francoli har mange modne flasker med nebbiolo i kjelleren. Foto: produsenten.

Alessandro Francoli har mange modne flasker med nebbiolo i kjelleren. Foto: produsenten.

Torraccia del Piantavigna og Alessandro Francoli lager nebbiolo som gir valuta for pengene.

Det kommer stadig flere glimrende viner fra Nord-Piemonte. Torraccia del Piantavigna beliggende i Ghemme er en av de få som klarer å lage rimelig og god nebbiolo.

- Min bestefar laget bare vin til familien, min far startet destilleriet. Piantavigna betyr den som planter vin på italiensk, og siden vi bor der vi bor bestemte vi oss for å satse på vin i 1997, sier Alessandro Francoli.

- Men vi måtte kjøpe vinmark, og det tok tre år å kjøpe de syv første hektarene.

Francoli og familiefirmaet hans er en av få som både lager vin fra hjembyen Ghemme og nabolandsbyen Gattinara.

Utsikt over landsbyen Ghemme i Nord-Piemonte. Foto: Sune Eriksen

Utsikt over landsbyen Ghemme i Nord-Piemonte. Foto: Sune Eriksen

Utsikt over landsbyen Ghemme i Nord-Piemonte. Foto: Sune Eriksen

 

Polet selger mindre 

Lillebror. Man ser at den geologiske strukturen endrer seg idet du kjører fra Gattinara og inn i Ghemme. De bratte og dramatiske åssidene som ligger spredt innover forskjellige dalfører skiftes ut med Ghemmes rullende åsrygger. Landskapet har et mer fredfullt utseende, litt lavere og mer åpent, men i bakken er det full forvirring.

Veien til Ghemme i Nord-Piemonte Foto: Sune Eriksen

Veien til Ghemme i Nord-Piemonte Foto: Sune Eriksen

Veien til Ghemme i Nord-Piemonte Foto: Sune Eriksen

Ghemme er i prinsippet en morenerygg på 250-300 meters høyde over havet, og har et spesielt sammensatt jordsmonn. Dannelsen av åsryggen ble til ved at Afrika-platene presset mot alpene. Det har resultert i steinarter fra to kontinenter blandet med mye marine steinarter og gamle fossile sedimenter i en selsom kombinasjon, som gjennom millioner av år har forvitret og gitt jorden høyt mineralinnhold.

Juleranet på Lorry 

Tåkevin. Det er druen nebbiolo/spanna som står i sentrum, men vinene blandes også med bonarda og vespolina. Ghemme fikk sin DOCG i 1997 og reglementet er nylig skjerpet. I dag skal det være minst 85 prosent nebbiolo og maksimum 15 prosent fritt blandet av de to andre druetypene.

- Vinene fra Ghemme og Gattinara var de store for 100 år siden i Italia. Da var ikke Barolo og Barbaresco like kjent, sier Francoli.

Han eier i dag 38 hektar med vinmark med hovedvekt i Ghemme.

- Vi var heldige med vår første årgang 1997 - som har vist seg å være legendarisk i ettertid.

Men på grunn av finanskrisen i Italia i 2008 har Francoli mye flasker fra 2000-tallet i kjelleren. Som i dag er viner som har oppnådd en pen modenhet.

Gattinara i Nord-Piemonte Foto: Sune Eriksen

Gattinara i Nord-Piemonte Foto: Sune Eriksen

Gattinara i Nord-Piemonte Foto: Sune Eriksen

I strandkanten. Gattinara er en gammel romersk by, som ble erobret på grunn av ressursene fjellene kunne by på. Det var spesielt gull romerne var på jakt etter. Det var også romerne som etablerte de første vinmarkene, som mange år senere skulle bli til en blomstrende vinindustri.
Hardt rammet av en enorm hagelskur i 1905 og med påfølgende avfolking skulle det vare helt til 1990 før de fikk sin DOCG, som har hjulpet på både ry og selvrespekt.

Strengere regler har ryddet opp og tvunget vinene i riktig retning. Det er investert i utstyr og nye vinmarker.

Utgangspunktet er godt. Gattianara var en gang, lenge før romerne, strandlinjen i Italia. Tiden har gitt området en blanding av sand, marine fossiler og vulkansk stein med mye porfyr. Resultatet er fastere viner med mer fylde, mens de fra lettere sandholdig og marint jordsmonn blir lettere og fruktigere.

Det er omtrent 100 hektar vinmarker i Gattinara i dag, men det godkjente området er større enn dette. En Gattinara-vin må inneholde minimum 90 prosent nebbiolo/spanna og maks ti prosent vespolina og eller bonarda.

Nå er fire av Torraccia del Piantavignas glimrende viner lansert i Polets bestillingsutvalg.

Bak med Smak: Fransk pain d'epices, engelsk kjeks og sveitsisk basler brunsli får du oppskrift på her

Tyske kanelstjerner

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.