Italienske hvitviner er ikke som de en gang var. De korpulente og rike hvitvinene som led av solstikk er det færre av. Torsdag lanseres de beste italienske hvitvinene på Vinmonopolets seks spesialbutikker. Blant dem er det flere fra Nord-Italia som kan konkurrere med de beste fra Frankrike og Tyskland.
Den hvite revolusjonen
Rødvinslandet Italia har hatt en kvalitetsrevolusjon når det gjelder hvitvin det siste tiåret. Og spesialbutikkenes italienske, hvite nyheter viser tydelig hva Polet har vært på jakt etter i denne runden. Konsentrerte og tørre viner med kjølig fruktkarakter, samt en ofte saltpreget mineralitet. Selv om noen av vinene er kostbare, er utvalget et gledelig tilskudd til et marked dominert av hvite viner fra Frankrike og Tyskland.
Det er regionene i Nord-Italia som utmerker seg mest på hvitvinsfronten. Alto-Adige og Friuli, sammen med Campania og Sicilia i sør.
Og da særlig vinene fra Cantina Terlano, et kooperativ i et lite område med samme navn i Sør-Tyrol i Alto-Adige.
Kooperativ utenom det vanlige
Etablert i 1893 av 24 vinbønder i regionen Terlano, hvor vinproduksjon har foregått i årtusener. Da de startet opp var det mest rødvin. I dag er det omvendt.
I dag lager de strålende og utrolig lagringsdyktige hvitviner av druene pinot blanc, chardonnay, sauvignon, müller thurgau og pinot grigio. De kommer fra høytliggende vinmarker som befinner seg opp mot 900 meters høyde.
Kjelleren er fylt opp av eldre flasker, i tillegg til tanker som ikke er tappet enda. Den eldste vinen som fortsatt ligger på tank er fra 1979.
Selv om de i dag også lager strålende rødviner, så er det hvitvinene som utmerker seg mest. Da særlig deres toppcuvée Terlaner 1 Grande Cuvée, som er laget av en blanding mellom 90 prosent pinot bianco, syv prosent chardonnay og tre prosent sauvignon.
3485 flasker ble laget i 2013-årgangen. I morgen slippes det ni flasker på Polet, sammen av en mengde andre flasker fra produsenten som også imponerer.
Les mer om mat og vin på Smak.no
Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.