Det er etter hvert blitt mange gode produsenter i Côte Rôtie, men leter du etter den beste, har du kommet rett når du besøker brødrene Jamet. Med sin stilsikre, tradisjonelle og klassiske Côte-Rôtie imponerer de hver årgang.
De bor tilbaketrukket opp på åsryggen bak Ampuis, på platået Champin. Det er Jean-Paul du møter når du ankommer gårdsplassen, broren Jean- Luc holder seg mer i kulissene. Jean-Paul er heller ikke den mest utadvendte, med en litt skeptisk holdning og strenge øyne ønsker han velkommen inn i den nybygde vinkjelleren.
– Jeg arbeider mest i kjelleren, mens broren min tar seg av vinmarkene, det er sånn vi fordelere arbeidet, har Jean-Paul Jamet fortalt Smak ved en tidligere anledning.
– Vi har 25 forskjellige plotter som er spredt utover 17 forskjellige lieux- dits, som igjen er fordelt på åtte hektar. Så vi er ikke arbeidsledige akkurat, fortsetter han, idet han for første gang trekker på smilebåndet.
Fra frukt til druer. Brødrenes far, Joseph, arvet 0,35 hektar med vinmark i Côte Brune i 1950, og han fortsatte å kjøpe vinmark frem til 1991, da han lot sønnene overta. Da var antallet steget til fire hektar. En del var tidligere aprikos- og nektarinmarker som var blitt omplantet, ettersom vinproduksjon ble mer lønnsomt og fruktomsetningen stagnerte.
– Vanligvis lager vi bare en Côte-Rôtie, der vi blander sammen alle de forskjellige parsellene, det gir det beste resultatet, sier Jean-Paul.
– Men i 1996, 1997 og i 2000 valgte vi å tappe Côte-Blonde for seg i en vin vi kalte Cuvée Elegance. Den ble kun solgt i Frankrike og i halvliters flasker, da vi hadde et svært lite volum.
I tillegg tapper vi også Côte-Brune for seg nå. Den ligger i 22 måneder på 35 prosent nye eikefat, i motsetning til vår standardcuvée som bare har 20 prosent nye eikefat.
Norges største test av pappvin
Toppen. Brødrenes Côte-Brune er definitivt en av de aller beste vinene som kommer fra Côte-Rôtie, dessverre er det kun laget 2000 flasker i gode årganger. Vinen er skapt i tradisjonell stil uten fjerning av stilkene, i mot- setning til hva som er vanlig i dagens vinproduksjon.
– Vi lager også Côtes-du-Rhône fra en plott på rundt en hektar, men de utgjør et beskjedent antall flasker, legger Jean-Paul til.
Etter hvert tar han frem eldre og godt bevarte flasker fra kjelleren for å vise hvordan de blir med alderen. Jean-Paul er en ærekjær og ydmyk mann, beskjedent stolt av vinene som han klokelig har holdt tilbake for at besøkende kan få ta del i utviklingen.
– Hvert år lager vi rundt 50 000 flasker, selvfølgelig må vi selge det meste av dem, men vi prøver å ta vare på litt av hver årgang, slik lærer vi hvordan vi kan bli flinkere.
I dag lanseres 12 flasker Côte Brune på Aker Brygge, samt rundt 400 flasker med brødrenes Côtes du Rhône og samme antall Côte-Rôtie fordelt på de åtte spesialbutikkene til Vinmonopolet.
Les også: Essensen av syrah
Les mer om mat og vin på Smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.