Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slår knockout på Chablis

Tekst
Plukking. Innhøsting i slutten av september 2015 på Muscadet-vingården nær Nantes i Vest-Frankrike. Foto: Jean-Sebastien Evrard / AFP / NTB Scanpix

Plukking. Innhøsting i slutten av september 2015 på Muscadet-vingården nær Nantes i Vest-Frankrike. Foto: Jean-Sebastien Evrard / AFP / NTB Scanpix

Vinene fra Muscadet kan konkurrere med Chablis når det gjelder kvalitet til en betydelig lavere pris.

De er knusktørre, syrlige, delikate og lette, hvitvinene laget på druen melon de bourgogne fra vinområdet Muscadet, som ligger ytterst i Loire-dalen i Frankrike, ut mot Atlanterhavet.

Vindruer er blitt plantet her siden romertiden, men det var ikke før etter frosten i 1709 at bøndene begynte å plante druen melon de bourgogne. I dag er denne den eneste tillatte druen her. Disse hvitvinene mangler sidestykke når det gjelder stil og kvalitet for pengene.

Godt alternativ. Muscadet hadde i gamle dager et frynsete rykte som «billigvin». Nå har den tatt opp kampen mot Frankrikes mest prominente viner. Foto: Jean-Sebastien Evrard / AFP / NTB Scanpix

Godt alternativ. Muscadet hadde i gamle dager et frynsete rykte som «billigvin». Nå har den tatt opp kampen mot Frankrikes mest prominente viner. Foto: Jean-Sebastien Evrard / AFP / NTB Scanpix

Lagrer godt. Vinene lages på druen melon de bourgogne. De beste vinene har en forbløffende lagringsevne, selv om de fremstår som unge. Foto: Jean-Sebastien Evrard / AFP / NTB Scanpix

Lagrer godt. Vinene lages på druen melon de bourgogne. De beste vinene har en forbløffende lagringsevne, selv om de fremstår som unge. Foto: Jean-Sebastien Evrard / AFP / NTB Scanpix

De beste er tappet «sur lie», som betyr at vinene har ligget vinteren over på gjæringsbunnfallet. Dette er med på å gi vinene en mer kompleks aroma og mer fylde. De beste vinene har en forbløffende lagringsevne, selv om de fremstår som unge.

Muscadet blir i Frankrike ofte assosiert med billigviner man drikker i baren. Men få viner har bedre balanse mellom syre, friskhet, lav alkohol og mineralitet enn en god muscadet, og trenden er at Muscadet er i ferd med å gjenvinne sitt gode rykte.

Saken fortsetter under annonsen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.