Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

De eldste er best i Toscana

Tekst
Corlalia Pignatelli på vingården Castell'in Villa. Foto: Gunnar Blöndal

Corlalia Pignatelli på vingården Castell'in Villa. Foto: Gunnar Blöndal

Marsnyhetene: Tradisjonalistene feier alle av banen og lager fremdeles best vin i Chianti

– Hvis tradisjon er å forme druer til vin, ja, da er jeg tradisjonalist, sier Coralia Pignatelli (76).

Greskfødte prinsesse Coralia Pignatelli della Leonessa giftet seg på begynnelsen av 60-tallet inn i en av Italias rikeste familier. I 1968 kjøpte Pignatelli og hennes mann Riccardo den enorme eiendommen Castell’in Villa på 300 hektar, som innbefatter blant annet en liten landsby, skoger, 6000 oliventrær og 52 hektar vinmarker hovedsakelig beplantet med druen sangiovese. Deres første årgang som kom på markedet, var 1971 – en fabelaktig årgang som fortsatt smaker vidunderlig.

- Vi har også trøffel her, også noen hvite trøffel, forteller Pignatelli.

Full oversikt Vi treffer henne på første dag av innhøstingen. Det er et lite opphold i regnbygene da 16 plukkere er samlet på gårdsplassen.

– Vi begynner med merlot, forteller Pignatellli til den forventningsfulle forsamlingen. Først arbeider de som kjenner hverandre fra før i små grupper. Pignatelli følger nøye med.

– Dette er en av årets meste spennende dager, nå lærer jeg plukkerne å kjenne før jeg setter de sammen til mer homogene grupper. En god arbeidsgruppe skal ha én god leder og en kombinasjon av eldre, erfarne og unge plukkere. Han der kommer ikke til å holde ut i mange dager, legger hun til og nikker mot en høyreist mann med hatt. En halvtime ut i innhøstingen henger han allerede etter.

– Jeg har også litt Cabernet Sauvignon som vi aldri snakker om, men vi bruker den i en vin som heter Santa Croche. Den er en blanding mellom Sangiovese og Cabernet Sauvignon, sier Pignatteli.

– Før hadde vi litt grønne druer, men nå når vi replanter, tar vi dem bort. I fremtiden blir det ingen Vin Santo fra oss, sier hun bestemt.

Alene. Vinstokkene på eiendommen er svært gamle. Selv hennes vanlige Chianti Classico kommer fra vinplanter med en gjennomsnittlig alder på rundt 40 år. Pignatelli har en finger med i alt som skjer på eiendommen i hjertet av Toscana, ikke langt fra byen Siena. Da hennes mann døde i 1985, sto hun helt alene med ansvaret. Hun valgte å selge huset i Roma for å satse alt på olivenolje- og vinproduksjonen i Toscana. I dag lages Pignatellis Chianti av 100 prosent Sangiovese som høstes for hånd. Alle vinene blir spontangjæret før de oppbevares i store, gamle italienske eikefat, kalt botti, i 12 måneder.

– Sangiovese er en ytterst delikat druetype. Den viser seg fra sin beste side etter noen år på flaske.

Derfor lanserer hun vinene senere enn de fleste.

– Jeg holder alltid tilbake et parti av hver årgang. Da kan jeg tilby modne viner til mine kunder.

Holdbarheten er hun ikke bekymret for.

– Vinene holder seg lenge fordi de er naturlige. Nå er hun ute med 2010-årgangen. Et godt år i Chianti.

Mer god sangiovese. Erketradisjonalisten Casale i Colle di Val d´Elsa er også ute med en god Chianti fra 2010, og en hundre prosent sangiovese fra 2012. Sistnevnte til en svært god pris.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.