Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Supre toskanere

Tekst
Eiketønner i Ornellaias kjeller. Foto: Ornellaia.

Eiketønner i Ornellaias kjeller. Foto: Ornellaia.

Supertoskaneren Ornellaia leverer varene i ny årgang.

Ornellaia har i en årrekke vist seg å være et sikkert kjøp fra Toscana, det til tross for sikftende eierforhold de siste årene.

Nå er 2012-årgangen her, en årgang som er mer tilgjengelig som ung og en en mer balansert årgang fra den legendariske eiendommen på lenge.
 

I brorens fotspor. Vingården Ornellaia ble etablert i Bolgheri i 1981 av Lodovici Antinori. Og første årgang så dagens lys med 1985-årgangen.
Lodovici Antinori som kom fra en av Toscanas eldste og mest kjente vinfamilier klarte ikke å jobbe nært med broren Piero så han forlangte å bli kjøpt ut av familiesalskapet Antinori. Han tok med seg mangfoldige millioner kroner i sin tid for sine 49 prosent av aksjene. Og laget deretter de berømte vinene Ornellaia og Masseto, som han siden solgte til amerikanske Robert Mondavi, som igjen solgte videre til det toskanske vinfirmaet Frescobaldi.
Senere har også eiendommen kommet med andrevinen Le serre Nuove dell´Ornellaia og en sjelden hvitvin basert på sauvignon blanc med navn Ornellaia Bianco kom i 2013. Den er foreløpig ikke tilgengelig i Norge.

Vinraketten i Toscana

De supre toskanerne. «Supertoskanere» er blitt et berømt og belastet begrep i vinenes verden.
Trenden startet på 70-tallet i Toscana. Da hadde Chianti Classico i flere tiår hatt rykte på seg for å være en kjedelig og karakterløs rødvin. En liten gruppe produsenter lot seg derfor inspirere av Mario Incisa della Rochetta, som lanserte vinen Sassicaia i årgang 1968 - etter 20 års eksperimentering i Bolgheri var basert på 85 prosent cabernet sauvignon og 15 prosent cabernet franc. Det var ikke i tråd med gjeldende vinlover på 70-tallet. Rødvin fra Toscana skulle ha minimum 80 prosent av druen sangiovese for å kunne få kvalifikasjonen Denominazione di Origine Controllata (DOC) eller Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Resultatet ble at Sassicaia fikk betegnelsen Vino da Tavola, eller bordvin, som var den rimeligste kategorien. Men bordvinen ble populær, og flere vinbønder gikk i Rochettas fotspor.
Piero Antinori skapte Tignanello i 1971, basert på druene sangiovese og cabernet sauvignon. Vinene fikk strålende omtaler rundt om i verden og fikk tilnavnet «supertoskanere». Prisene gikk i taket og gikk gjerne tigangeren over en tradisjonell Chianti.

I 1983 fikk endelig Bolgheri en egen appellasjon, DOC. Siden den gang har nærmest alle de mest kjente vinprodusentene i Toscana fulgt etter. Og i dag finnes det i underkant av hundre forskjellige viner i kategorien «supertoskaner».

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her'(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.