Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ung riesling-stjerne

Tekst
Ny giv. Johannes Hasselbach tok over familiegården i 2013. – Jeg har fått gjøre som jeg vil, er forklaringen hans på at Gunderlochs viner bare blir bedre og bedre. Foto: Sigurd Fandango

Ny giv. Johannes Hasselbach tok over familiegården i 2013. – Jeg har fått gjøre som jeg vil, er forklaringen hans på at Gunderlochs viner bare blir bedre og bedre. Foto: Sigurd Fandango

På ett år har Johannes Hasselbach tatt familieselskapet Gunderloch til nye høyder.

Johannes Hasselbach skulle egentlig bli regnskapsfører, men etter å ha reist jorden rundt, til Canada, Chile, Australia og New Zealand, ble vinens vei den eneste. Da var det en fordel å være arving til en vingård i Rheinhessen, som han overtok i 2013.

– Jeg gjør ingen revolusjon, men små endringer hele tiden. Gjør man leksene sine i vinmarkene, går lite feil. Mine foreldre har vært lite i kjelleren de siste to årene. Det er bra, jeg har fått gjøre som jeg vil.

 

Kvalitet i 125 år

Gunderloch har i en årrekke vært berømt for sine glitrende halvtørre og søte rieslingviner.

De tørre har ikke alltid kommet like godt ut. Frem til 2013-årgangen måtte Gunderloch se seg slått av naboer i Rheinhessen, til tross for at familien eier en stor del av en av de mest berømte tyske vinmarkene: Rothenberg i Rotes Hang ved landsbyen Nierstein i Rheinhessen.

– Det er 125 år siden vi fikk Rothenberg. Min oldefar Carl Gunderloch kjøpte den i 1890, etter at han solgte en bank for å bli vinmaker. Han kjøpte kun de bratte, stenete markene. Alle trodde han var gal da han ikke kjøpte de flate, lett dyrkbare vinmarkene.

Rothenberg består av 250 millioner år gammel rød skifer, som åssiden Rotes Hang er så berømt for. Dette jordsmonnet gir en fyldigere og mer sammensatt mineralitet til vinene.

– Vi er en familiebusiness og gjør ikke alt for pengene. Nå har vi seks av de åtte originale hektarene i vinmarken, og det på grunn av at oldefar tenkte kvalitet foran kvantitet. Dessverre har Rotes Hang sovet i noen år, og det var ikke det mest innovative området i Tyskland, men det skal vi få snudd på.

 

Sakte revolusjon

I sin første årgang, 2013, laget Hasselbach vinen Vergoren Im Rothenberg Ganz Ohne Virgo. Den er laget i vinmarken, i en glassballong med bare hender.

– Druene ble fottråkket og presset i vinmarken. Så gravde vi ballongen ned i jorden, for å få en naturlig temperatur. Alt er så naturlig som mulig. Det var veldig spennende å grave den opp igjen.

Eksperimentet resulterte i 120 flasker med en sammensatt vin som viser riesling på en ny måte. 

– For å lære mer om spontanfermentering, måtte jeg ut av kjellerne. Her er det gjærsopp overalt, og det preger alle vinene. Det var en av hovedgrunnene til at jeg ville gjøre eksperimentet. Lage en vin med så lite påvirkning som mulig.

Siden 2013 bruker Hasselbach den naturlige gjæren som er på druene, samtidig som at han plukker tidligere med samme grad av modenhet. Da blir alkoholen lavere.

– Det er små endringer, som sammen gjør en stor forskjell. Men det har ført til at noen tror jeg er en hippie, legger han til.

Nå er Gunderlochs revolusjonerende viner fra 2014-årgangen her – den beste i nyere tid.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.