Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Uteligger for en flaske vin

Tekst

Tre lag ull, feltseng og fire dagers ferie må til for å sikre seg årets beste vinflaske. Bjørn Håvard Larsen har ligget utenfor polet på Aker Brygge siden lørdag for å komme først til torsdagens Burgund-slipp.

Lørdag kveld, fem dager før Vinmonopolet åpner dørene for årets store slipp av Burgund-vin, kom Bjørn Håvard Larsen med toget fra Trondheim til Oslo. Med klappstol, fjellduk, feltseng og Narnia-serien som ventelektyre rigget han seg til utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge. Når vinen DNs anmelder ga 100 poengslippes for salg klokken 10.00 torsdag denne uken, står han først i køen for å sikre seg godbiten og andre luksusviner.

– Riesling-slippet kan du komme dassende til på morrakvisten, det samme med champagnen. Men Burgund-slippet er ganske spesielt. Det er et herk å sette seg inn i. I Burgund er nesten alle vinmarkene delt opp i masse masse stykker, og da må du vite hvor stort stykket er, hvor gamle vinrankene er og hvordan prosessen er. I og med at det er så lite av hvert, blir det veldig rift om de vinene med god mark og gamle vinstokker, sier Larsen.

Først i køen

I år er han altså først og garantert å få kloa i den ene flasken Romanée-Conti Grand Cru til 35.000 kroner Vinmonpolet har tilgjengelig. I tillegg kommer han til å plukke med seg det han får lov til å kjøpe av andre gode viner i et handlesystem som er kvoteregulert for å sikre at ikke én kunde kjøper all den beste vinen.

– 2012 og 2013 er ekstremt små avlinger med ekstremt få flasker i omløp. Skal du ha de beste må du være ekstremt tidlig i køen, sier Larsen.

Men fem dager?

– Hvis jeg hadde kommet i dag, hadde det kanskje ligget en fyr foran meg, sier han.

«Verdens rimeligste»

Hvis alt går etter planen, regner Larsen med å handle vin for rundt 100.000 kroner på torsdag. Ingeniøren, som jobber som konsulent innen teleteknikk, sier det er «null stress» å finansiere vininteressen:

– At det er høye alkoholpriser i Norge? Vi har verdens rimeligste priser på ting som koster en del over gjennomsnittet.  Det er bedre å kjøpe en flaske god vin og glede seg til den i flere tiår, enn to flasker intetsigende vin, sier han.

Røffe forhold

Å ligge i kø har også sin pris, men Larsen har snart tiårig erfaring med lange polkøer. Han husker tiden på fortauet utenfor polet på Briskeby den gangen de beste godbitene ble sluppet der. I mange år hadde vinuteliggerne gode forhold under tak på Vika-polet, men nå er det bare å utstyre seg for overnatting under røffe forhold.

– Vi er eksponert for alt av vær og vind, og sønnavinden slipper rett gjennom her, sier han og peker mot sjøen.

Larsen har derfor med seg fullt villmarksutstyr for sitt urbane uteliv: Tre lag ull, polvotter på størrelse med boksehansker, to liggeunderlag oppå feltsengen, og en fjellduk han pakker seg inn i holder ham noenlunde varm både dag og natt.

 

Romanée-Conti Foto:

Romanée-Conti Foto:

Krevende toalettbesøk

Han har sekken full av hjemmebakt brød og lesestoff, og kompiser stikker stadig innom med takeaway-mat og selskap. Bare toalettbesøk er en utfordring. Foreløpig er han eneste mann i køen, og ved hver visitt han må avlegge inne på kjøpesenteret eller hos Securitas-vaktene risikerer han plassen. Når andre kommer til senere i uken, blir det faktisk lettere – da passer de hverandres plasser, og til og med en halvtimes utflukt for å hente sin egen middag er lovlig fravær.

– Siste natten blir vi sikkert 20 mann, og da blir det sosialt. Det er som en syklubb for folk som er interesssert i vin. Det blir som et tørt vinklubbmøte.

– Har dere ikke noe godt i glasset å kose dere med mens dere venter, altså?

– Nei, er du gal? Det ville være synd å bli hekta for drikking på offentlig plass mens resten av køen går. Dessuten må du huske på at vi får redusert luktesans i kulda og får redusert glede av det.

Har du lyst på burgundvin du også? Les om slippets øvrige godbiter her:

«Tålmodighet er tingen»

Mens han sitter der og venter, leser han gjennom C.S. Lewis' Narnia-serie for første gang og kan drømme om når han omsider skal åpne den forjettede flasken fra Romanée-Conti, og hva han skal nyte den med.

– Det er bare å følge med på nettet og andre som har smakt på den. Det gir en viss pekepinn. Det er alltid noen som er veldig ivrige til å smake, og når de skriver at den fortsatt er lukket og har mer å gå på, vet jeg at jeg skal la den ligge. 2012 er en tung årgang. Den kan smakes på av utålmodige folk, men kan vente noen år. Tålmodighet er tingen.

– Hva skal du servere til den dagen du åpner den, da?

– Kalv. Sopp. Og hyre inn en ordentlig kokk for å lage en ordentlig middag. Det kan jo hende den er korka, så jeg må ha en backup-vin også.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.