Smartobjektiv er en ny produktgruppe. Kort fortalt er det snakk om et komplett kompaktkamera hvor grep, kamerahus og skjerm er fjernet. Igjen står de viktigste komponentene: Bildefangstbrikken og objektivet.

Mobilprodusentene har siden årtusenskiftet konkurrert om å lage den første telefonen som erstatter kompaktkameraet. Delvis har dette lykkes, men mest fordi smarttelefoner er hendige, ikke på grunn av bildekvaliteten.

Lys, lys, lys
Som nevnt er det to spesielt viktige komponenter i et kamera. Bildefangstbrikken fanger opp lyset som kommer gjennom objektivet og erstatter filmen som stod i gamle kamera. Jo større denne brikken er, jo bedre for detaljnivået. Objektivet sørger for å slippe inn lys, og gode objektiver har linser som ikke fjerner detaljer og som kan zoome uten kvalitetstap. Jo mer lys, jo bedre. Mye lys krever størrelse.

I en smarttelefon er det ikke plass til en skikkelig bildefangsbrikke, og heller ikke et objektiv som kan slippe inn mye lys. Men telefonene har skjermer, apper og internettforbindelse. Så ideen med å koble de to egenskapene sammen ved behov er simpelthen genial.

 

Tre det på
Sony Cyber-shot DSC-QX10 er det første smartobjektivet på det norske markedet. Det fungerer med alle smarttelefoner som støtter såkalt Wifi Direct kommunikasjon.

Har du en telefon med NFC nærfeltssensor tar det et par sekunder å pare objektivet med telefonen. Man bare holder dem mot hverandre. Har man ikke NFC i telefonen må man koble til manuelt, blant annet ved å taste inn en lang kode som står i brukerhåndboken. Heldigvis må man bare gjøre dette én gang per telefon. For å bruke QX10 må man ha

Siden telefon og smartobjektiv snakker trådløst sammen må ikke QX10 være festet til telefonen. Man kan legge det fra seg eller få noen andre til å holde det, for eksempel. Man kan også ta skikkelig skarpe selvbilder med det, noe vi sikkert vil merke i neste valgkamp.

Man kan faktisk også ta bilder uten å koble til en telefon, men da har man lite kontroll på resultatet.

Det er en egen utløserknapp på smartobjektivet og en skyvebryter for zoom. Men begge disse funksjonene kan også betjenes fra appen.

QX10 passer på de aller fleste smarttelefoner ved hjelp av en universalklips. Har man en Sony smarttelefon får man også originale deksler som QX10 kan festes på.

 

Brukervennlighet
Stort sett er brukeropplevelsen den samme som med en nyere smarttelefon eller kompaktkamera. Man trykker for å fokusere og ta bilder. All betjening foregår på skjermen og man kan velge mellom automatisk eksponering eller ulike programmer.

Dessverre er det ikke alltid QX10 klarer å ta fokus, spesielt om det ikke er nok kontraster og tydelige linjer i motivet. Den bruker ofte også relativt lang tid på å finne fokus.

Å ta bilder går raskt, men om man vil ta mange bilder på rappen må man deaktivere funksjonen som automatisk sender bilder fra kameraet til telefonen. Bildene som sendes er krympede versjoner av de som ligger på minnebrikken i smartobjektivet, men kopieringen tar tid og hindrer at man får tatt nye bilder.

Man kan også overføre bilder til telefonen i full 18 megapiksler oppløsning manuelt.

 

Bildekvalitet
I QX10 sitter samme bildefangstbrikke og optikk som i enkelte av Sonys kompaktkamera. Og bildekvaliteten blir svært god, sammenlignet med et mobilkamera. Hvitbalanse, fargedybde, skarphet og detaljer er mye bedre enn de fleste telefoner. Så på dette området leverer Sony på imponerende vis.

QX10 har ikke innebygget blits, noe som kanskje er et savn. I det minste kunne man hatt et lys som hjalp til med å finne fokus i mørket. En blits ville også hjulpet mye i motlys.

Men når det er sagt har QX10 en imponerende ytelse i lav belysning. Bilder tatt i dårlig lys blir til tider både skarpe og overraskende fargeekte.

Situasjoner med lite lys har alltid vært en utfordring for mobilkamera, men QX10 retter opp mye av denne problematikken. Trass i manglende blits.

De mer ihuga fotografene vil nok også savne muligheten til fysisk å fokusere manuelt på objektivet, men det er kanskje å be om mye i et slikt produkt.

 

Konklusjon
Sett fra et mobilperspektiv er QX10 utrolig bra på bildekvalitet. Ikke minst retter det på mye av problemene med bilder i dårlig lys, selv uten blits.

Det som gjør at QX10 ikke er en nær perfekt utvidelse av en smarttelefon er at det gjør fotograferingen tregere, og at autofokusen ikke er så bra som ventet. Det tar også alt for lang tid å koble sammen telefon og objektiv hver gang man starter opp.

Følg vår anmelder på Twitter:


Se også disse testene: