Solenergiselskapet Renewable Energy Corp. REC leverer som ventet på omsetning i første kvartal 2011, mens underliggende drift er betydelig bedre enn ventet.

- Den positive trenden i etterspørselen i solarmarkedet fortsatte i begynnelsen av 2011. Sesongmessige variasjoner og usikkerhet knyttet til subdsidieprogrammet i Italia har imidlertid ført til redusert vekst i etterspørselen og prispress mot slutten av første kvartal, heter det i selskapets kvartalsrapport.

Tredobling
Driftsresultat før renter, skatt, og avskrivninger (EBITDA) var 1.449 i perioden, mot ventet 1.185 millioner kroner, hvilket gir en margin på 35 prosent. EBITDA-resultatet er mer enn en tredobling fra samme periode ifjor. (Se flere tall i tabell nederst).

EBITDA-marginene varierer sterkt mellom virksomhetsområdene, fra 59 prosent innen området Silisium til 16 prosent innen området Wafere. På spørsmål om hva som er å anse som et normalnivå, og om selskapet er fornøyd med en EBITDA-margin på 35 prosent, antyder konsernsjefen større ambisjoner.

- Vi må jo over tid tjene minst så mye, sier konsernsjef Ole Enger i Renewable Energy Corp. til DN.no.

Selskapet opprettholder produksjonsguiding for 2011, og ser driftsinvesteringer på omkring én milliard kroner i 2011, mot tidligere ventet 1,3 til 1,5 milliarder kroner.

Ser redusert produksjon
Et fortsatt svakt marked kan imidlertid lede til lagerbygging og Rec kan bli nødt til å redusere kapasitetsutnyttelsen, ifølge kvartalsrapporten.

På en presentasjon onsdag varslet konsernsjefen at en reduksjon i markedskapasiteten allerede finner sted.

- Noen av våre konkurrenter reduserer produksjonen, så dette finner sted allerede i dag, sa Enger.

Ser fortsatt marginpress
Rec venter fortsatt marginpress innen moduler og wafere i andre kvartal, mens marginene er ventet å holde seg relativt stabile innen polysilikon.

Selskapets søker å motvirke marginpresset gjennom stadige forbedringer på kostnadssiden, og har blant annet et mål om å redusere wafer-kostnadene i Norge med 20 prosent fra tredje kvartal 2010 til fjerde kvartal iår, som et første steg.

Kostnadsforbedringer hvert kvartal
Konsernsjef Ole Enger peker imidlertid på at selskapet er i stand til å vise kostnadsforbedringer langs hele verdikjeden.

- Vi gjør det stadig bedre fra kvartal til kvartal, men markedsusikkerheten er absolutt tilstede, sa Enger på en presentasjon onsdag.

Han mener det er et godt stykke frem til han er fornøyd.

- Jeg har vært fornøyd med Singapore og Amerika i noe tid, og så begynner vi nå bli fornøyd med hva som foregår i Norge. Men, vi er langt fra vi er der vi skal være, veldig langt. Det må jo begynne med at det går nedover i kostnad, og det gjør det nå, sier Enger til DN.no.

Konsernsjefen er tilfreds med at kostnadsprogrammene er på plass, og lover forbedringer hvert kvartal fremover. På kort sikt er det her slaget vil stå, ifølge ham.

- Det vil være større konkurranse fremover, og det er ikke stort mer vi kan gjøre med det enn å forbedre oss, sa Enger på en presentasjon onsdag.

Svakere enn forrige kvartal
Rec hadde et sterkt fjerde kvartal 2010. Selskapet driftsinntekter var da 4.874 millioner kroner, mens EBITDA-resultatet var 1.836 millioner kroner, inkludert et kanselleringshonorar på 322 millioner kroner, hvilket ga en margin på 38 prosent.

- Driftsinntektene falt 16 prosent fra et sterkt fjerde kvartal 2010, hovedsaklig på grunn av reduserte salgsvolum for samtlige produkter, heter det i kvartalsrapporten.

Den gjennomsnittlige salgsprisen for polysilikon var forholdsvis stabil i første kvartal, mens gjennomsprisen for wafere og moduler var ned fire prosent sammenlignet med forrige kvartal.

Driftsmessige forbedringer i kvartalet, mer enn oppveiet for fallet i gjennomsnittsprisene, ifølge kvartalsrapporten.

Smell i finansposter
Rec har redusert netto gjeld med 600 millioner kroner, til 7,4 milliarder kroner, og rentekostnadene i kvartalet var lavere.

Regnskapsmessige effekter av konvertible lån, derivater og interne lån førte imidlertid til at netto finansposter ble minus 856 millioner kroner i første kvartal.

Dette bidro til et langt svakere resultat før skatt enn ventet (se tabell).

Oppkjøp har satt fokus på solarsektoren
Rec-aksjen har hatt en kronglete start på året og var før børsåpning onsdag opp 2,64 prosent hittil i år.

Aksjen og sektoren fikk et løft i forrige uke da det franske oljeselskapet Total inngikk en avtale om å kjøpe 60 prosent av aksjene i det amerikanske solenergiselskapet SunPower til en premie på 46 prosent over sluttkurs torsdag.

Les også: Rec-kule på Børsen

Både kjøpsprisen og interessen for solenergi fra en betydelig aktør innen fossilt brensel har bragt ny fokus på sektoren.

Rec har tidligere varslet en ventet tilbudsvekst i solarmarkedet på 30-40 prosent i 2011.

Rec får juling på børsen og er blant de største taperne onsdag med en nedgang i aksjekursen på 5,26 prosent til 17,30 kroner, omsatt for 306 millioner kroner. Oppgangen hittil i år er dermed utradert.





Les også:
<b>Mener partner tok æren for seier</b>
På innsiden: Osama-effekten
USA vil frigi bilder av bin Laden
Portugals kriselån i boks
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.