Næringslivsorganisasjonen Virke la i dag frem omsetningstall for næringslivet i 2012 og prognoser fremover.

Et av hovedtrekkene er at nordmenn fortsetter å vri forbruket sitt over fra varer til tjenester.

I 2000 brukte norske husholdninger til sammen 605 milliarder kroner på forbruk, av dette var 45 prosent kjøp av tjenester.

I fjor handlet vi for til sammen 1074 milliarder kroner, men nå er 49 prosent tjenester.

Med andre ord bruker vi betydelig mer på både varer og tjenester – justert for inflasjon har totalforbruket steget hele 48 prosent siden årtusenskiftet.

Men veksten er klart størst på tjenester.

- Trenger ikke å være negativt
Administrerende direktør i Virke, Vibeke Madsen, lurer på om norsk økonomi står overfor et varig trendskife.

- Hva er det egentlig som skjer? Er vi nå inne i en strukturell endring i vårt forbruk? spurte hun da tallene ble presentert.

Svaret så langt er at trenden er langvarig og synes å fortsette. I så fall vil det bare være et spørsmål om kort tid før nordmenn er et folk som bruker mer penger på tjenester enn fysiske varer.

Det trenger ikke å være negativt for næringslivet, understreker Madsen.

- Vi går nå mer på treningssenter enn før, og bruker da mer penger på denne tjenesten. Men vi kjøper også mer produkter knyttet til trening. Det er altså en sammenheng her, sier Madsen.

Sportsbutikkene er et annet eksempel der salget av varer øker mindre enn tjenester, men ikke nødvendigvis til ugunst for bransjen.

- Vi oppdaget tendensen for et par år siden. At sportsbutikkene leverer mer og mer service. Folk lar butikken vaske og reparere sykkelen, eller preparere skiene, utdyper sjeføkonom i Virke, Lars E. Haartveit.

De andre sektorene innen tjenesteytende virksomheter som vokser kraftig er blant andre spa, utdanning, reising, restaurantbesøk og kultur.

Håper flere vil reise mer i Norge
Virkesjefen er ikke generelt bekymret for utviklingen, med noen få unntak.

- Vi håper jo at flere vil reise mer her i vårt hjemland. Ellers har vi sett denne utviklingen komme, og hadde egentlig ventet at det skulle skje enda raskere, sier Madsen.

Virke følger også nøye med på hvor stor del av pengene vi bruker som havner i utlandet gjennom netthandel.

Les også:
Frykter bruk og kast av polakker

<b>Flere vil reise på påskeferie i år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.