Styret i Statoil Fuel & Retail (SFR) anbefalte onsdag alle aksjonærer om å akseptere tilbudet fra kanadiske Couche-Tard, som byr 15,9 milliarder kroner for selskapet.

Styreleder Birger Magnus sendte onsdag ut følgende kommentar der budet anbefales.

- Styret har foretatt en grundig gjennomgang av vilkårene og betingelsene i tilbudet, og har vedtatt å anbefale tilbudet som vi mener gir et riktig bilde av selskapets strategiske potensielle verdi og som innebærer en betydelig premie for våre aksjonærer, sier Magnus.

At et betydelig mindretall var imot anbefalingen ble ikke nevnt med et ord. Av styrets åtte medlemmer, stemte samtlige tre ansatterepresentanter imot, opplyser styremedlem Ketil Johannessen til DN.no

Hardt ut mot salg av Statoil-stasjonene

Brøt egne regler
I Statoil Fuel & Retails årsrapport og retningslinjer for virksomhetsstyring og ledelse (corporate governance), heter det at i et oppkjøpstilfelle, så skal styret i sin erklæring «gjøre klart hvorvidt synet som uttrykkes er enstemmig, og om dersom det ikke er tilfelle skal det forklare hvilke spesifikke medlemmer som har ekskludert seg selv fra styrets uttalelse».

Overrasket
Styrelederen er tydelig overrasket når DN.no når konfronterer ham med selskapets egne retningslinjer og spørsmålet om hvorfor stemmegivningen ble utelatt i styrets anbefaling.

Han sier at meldingen onsdag ble gjennomgått og godkjent av et samlet styre, samtidig som at han er åpen for at det kan ha skjedd en forglemmelse. Magnus er likevel klar på at redegjørelsen skal inngå i styrets erklæring i forhold til budet, og skal offentliggjøres.

Han sender oss videre til kommunikasjonsdirektør Karen Romer, og trekker senere sine sitater.

Venter på Børsen
Romer viser til Oslo Børs og at erklæringen med styrets anbefaling inngår i tilbudsdokumentet som ligger hos dem. Så snart tilbudsdokumentet er godkjent, vil både dét og erklæringen med styremedlemmenes stemmer bli publisert, ifølge henne.

- Vi mener at vi ikke er i brudd med våre retningslinjer, og dette har ikke vært noe forsøk på skjule noe fra vår side, sier Romer til DN.no.

Ville det ikke vært riktig å inkludere informasjonen om stemmegivningen i gårsdagens anbefaling?

- Jeg følger rekkefølgen. Slik jeg forstår det er styrets anbefaling alltid planlagt for publisering i forbindelse med tilbudsdokumentet. Vi har på ingen måte indikert at det var en enstemmig beslutning, det var en flertallsbeslutning, sier hun.

Oslo Børs har ikke anledning til å kommentere saken på grunn av møtevirksomhet, men bekrefter å ha mottatt tilbudsdokumentet.

Kan ikke oppfordre andre bud
I henhold til SFRs corporate governance-retningslinjer forplikter styret seg også til å fremskaffe en uavhengig og forklarende verdivurdering, som skal gjøres kjent ikke senere enn offentliggjøring av styrets anbefaling.

I meldingen fra SFR fremgår det at selskapets egne rådgivere ABG Sundal Collier og Merrill Lynch i går avga en «fairness opinion». Etter det DN.no erfarer er det denne som danner grunnlaget for den uavhengige og forklarende verdivurderingen, og som er forelagt Oslo Børs sammen med styrets erklæring og tilbudsdokumentet.

Styret skal også sørge for at alle aksjonærer blir behandlet likt og at de har tilstrekkelig med informasjon og tid til å vurdere tilbudet. Styret skal heller ikke hindre bud på selskapet «med mindre det er spesielle grunner» for dette.

Som det fremkom onsdag, har imidlertid SFR-styret frasagt seg retten til å oppfordre til bud fra andre tredjeparter.

God timing
Budet på 53 kroner er 52,5 prosent mer enn hva markedet mente SFR var verdt ved børsslutt tirsdag. Da ble aksjen omsatt for 34,75 kroner, som er det laveste siden selskapet ble børsnotert i oktober 2010.

Sist aksjen var i 53 kroner var i juli i fjor, mens rekorden tett på 63 kroner ble satt i april 2011.

SFR er svakt opp til 52,70 kroner torsdag, som indikerer at markedet sålangt ikke spekulerer i et høyere bud.

Tilbudsperioden for det varslede budet starter senest mandag førstkommende.

Les også:
Overrasket over at ikke flere ble spurt
- Har ikke vært i kontakt med andre aktører
Besøkte over 200 Statoil-stasjoner
Selger Statoil Fuel & Retail (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.