Sagaen rundt Thule Drilling vil ingen ende ta. De siste ukene har beskyldningen haglet mellom Royal Oyster, selskapet som skulle kjøpe tre av Thules rigger, og ledelsen i Thule Drilling. Først hevdet Thule Drilling at Royal Oyster hadde stjålet 40 containere med boreutstyr og fraktet det til Iran.
Les også: Utstyr verdt 115 mill. søkk borte
I slutten av forrige uke gikk styreleder Hans Eirik Olav av og ble erstattet av daværende styremedlem Anders Ivar Olsen. Olsen representerer Thule Drillings største aksjonær Norinvest. Han er blitt beskyldt for å stå i ledetog med Dubai-selskapet Royal Oyster.
Les også: - Uprovosert og hevngjerrig angrep
Den nye styrelederen har en helt annen fremstilling av saken enn det som var selskapets offisielle holdning for en drøy uke siden.
- Ikke borte
- Vi har fått bekreftet at utstyret er i deres kontroll (Royal Oyster, red. anm), og vi anser ikke noe utstyr som borte, sier Olsen til DN.no. Han går tilbake på ordlyden i de tidligere meldingene fra Thule Drilling.
- Det er ikke slik selskapet ser situasjonen. Vi har kanskje uttrykt oss noe uklokt tidligere, mens nå er vi i en situasjon hvor vi har fått bekreftelser på at utstyret er i Royal Oysters kontroll og kan sånn sett transporteres til nøyaktig den destinasjonen som Thule skulle ønske, når vi skulle ønske, gitt at vi gjør opp for oss, utdyper han.
- Er du komfortabel med situasjonen hvis Royal Oyster får en løsning når selskapet har brukt utradisjonelle tvangsmidler?
- Mer nyanserte
- Jeg tror det er en feil vinkling av hele situasjonen. Jeg føler ikke at det er problemstillingen her. Vi er vel mye mer nyanserte i vårt syn på problemstillingene rundt dette nå enn da vi sendte ut pressemeldingen, som vi kanskje nå skulle ønske vi ikke hadde gjort på den måten, forklarer den ferske styrelederen.
Olsen trekker frem at Royal Oyster langt fra er Thules eneste kreditor som forsøker å sikre sitt tilgodehavende.
- Man skal være klar over at det er et stort antall andre kreditorer som også sitter og holder på Thule-utstyr i påvente av betaling. Vi har svært mange andre saker som er helt parallelle. Da snakker vi ikke om én eller to. Uten Royal Oyster sin hjelp ville vi fått utstyr auksjonert bort på grunn av at lagerleier og betalinger ikke har funnet sted. De har faktisk hjulpet oss betydelig. Her er man i en situasjon der alle kreditorene driver og inntar posisjoner, og det er jo sånn sett naturlig, sier han.
- Er det problematisk for deg å fungere som styreleder når du er blitt beskyldt for å ha samarbeidet med Royal Oyster da containerne forsvant?
- Jeg har ingen problemer med det. Det er også blankt avvist fra Royal Oyster sin side. Utover det har jeg ikke noen kommentar til det, svarer styrelederen.
Nå retter han fokuset mot å finne en felles løsning mellom aksjonærer, Royal Oyster som kjøper av tre av riggen og obligasjonseierne. De tre partene tar sikte på å møtes allerede denne uken. Da skal de diskutere en skisse til løsning.
Minnelig løsning
Frem til nå har ikke obligasjonseierne vært villig til å signere de tre riggene over slik at salget til Royal Oyster kan fullføres.
- Tror du obligasjonseierne er villig til å selge riggene nå?
- Det får samtalene vise. Men de har i allefall vært veldig innstilt på å finne en minnelig løsning. Jeg tror de ser at alle parter er tjent med en helhetsløsning, sier Olsen som mener at det siden slutten av forrige uke har vært lagt opp til en konstruktiv og positiv dialog med Royal Oyster.
- Det kan gjøre det mulig å finne frem til en løsning til det beste for alle parter i dette. Alle ser i allefall ut til å være innstilt på å gjøre et forsøk, sier Olsen som sier at alternativet kan være en deadlock-situasjon som det kan ta år å få løst opp i.
- Det vil ikke nødvendigvis gavne veldig mange andre enn kanskje advokater som kan sitte å skrive timer nede i Midt-Østen.
Olsen mener det er uproblematisk at han representerer Thule Drillings største aksjonær Norinvest, har vært bindeleddet mellom Thule og Royal Oyster og nå er styreleder i Thule.
- Min rolle er å ivareta selskapets interesse og også de andre aktørene. Dette er ikke noen annen problemstilling enn et hvilket som helst annet styrelemedlem som representerer eierinteresser. Og det er jo det som er vanlig i alle selskaper, sier han.
Skarpe fronter
Den tilspissede situasjonen mellom aksjonærene på den ene siden og obligasjoneseierne på den andre, rokker ikke ved dette. Snarere tvert i mot, mener styrelederen.
- Jeg tror nesten det er noe som gjør det enklere at selskapet mitt er så stor aksjonær. Dermed har obligasjonseiernes representanter vært opptatt av å ha dialog med meg, fordi de vet at det vil være avgjørende hvor Norinvest lander til sist, sier Olsen, som sier at også Norinvest har bidratt til å holde liv i Thule Drilling etter at kassen ble bunnskrapt.
- Thule har jo fått nødhjelp av oss og også fått hjelp av Royal Oyster for å leve og uten den hjelpen for å leve så hadde selskapet gått konkurs for flere måneder siden, sier han.
Kan bli penger igjen
Thule Drilling har vært plaget av økonomiske problemer, forsinkelser og konflikter i en årrekke. Styrelederen tør ikke ta det for gitt at problemene snart er en saga blott.
- Det vises ihvertfall en vilje til å finne frem til en løsning, sier han og åpner for at det kan være penger igjen til aksjonærene når alle andre krav i boet er betalt.
- Vi har lagt frem en skisse til løsning for obligasjonseierne og Royal Oyster. Det vil kunne gjøre at også Thules aksjonærer blir sittende igjen med noe. Så får samtalene/forhandlingene vise om man kan enes om den skissen som vi har lagt frem, avslutter styrelederen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.