Norske gründere og investorer har de siste tiårene dominert utviklingen i offshore-bransjen.

Evne, teft og ekstrem risikovilje har skapt enorme verdier, og etablert Norge som en gylden fiskedam for internasjonale giganter.

Tjukke norske lommebøker står bak omkring halvparten av alle riggbestillinger i verden i dag og riggselskaper som tilsammen er verdt rundt 150 milliarder kroner.

I et knusktørt finansmarked er nye spillere omtrent helt lukket ute av dette lukrative, men kapitalintensive markedet. Dermed blir oppsiden enda større for dem som allerede er inne.

1. John Fredriksen
Størst av dem alle er skipsreder John Fredriksen (68*). Gjennom sitt private investeringsselskap eier han nær 25 prosent i verdens største riggaktør, Seadrill.

På rekordtid, og godt hjulpet av sin makker Tor Olav Trøim (50), har han skapt en gigant som prises til 110 milliarder kroner. Fredriksens andel er verdt over 27 milliarder kroner alene.

Les også: - Fredriksen er en grei mann å ha på sidelinjen og - Ingen er flinkere enn John Fredriksen

Seadrill eier en flåte av 66 boreskip og rigger, og tar et stadig større jafs av det hurtig voksende ultradypsvannsmarkedet; som vil si boring på mer enn 3000 meter. Samtidig har selskapet hele 18 enheter i bestilling, til en samlet prislapp på 35 milliarder kroner.

Fredriksen står også bak Northern Offshore. Riggselskapet eier fem boreenheter i Asia og Europa og er priset til rundt 1,8 milliarder kroner.

Kapital anslo Fredriksens formue ved årsskiftet til 60 milliarder kroner.

2. Arne Wilhelmsen
Skipsreder Arne Wilhelmsen (83) har fortsatt en fot i riggmarkedet gjennom selskapet Awilco Drilling, etablert så sent som i 2009.

Selskapet eier to halvt nedsenkbare rigger bygget på 1980-tallet, beregnet på dyp inntil 4-500 meter.

Skipsrederen innkasserte også en pen gevinst da riggselskapet Awilco Offshore ble solgt til China Oilfield Services i 2008 for 13 milliarder kroner.

Awilco Drilling prises imidlertid til 1,7 milliarder kroner, der Wilhelmsen-kontrollerte selskaper eier nær 49 prosent, tilsvarende rundt 800 millioner kroner.

Wilhelmsen hadde ved årsskiftet en formue på 8,8 milliarder kroner, ifølge Kapital.

3. Fred. Olsen
Skipsreder Fred. Olsen (83) har vært i riggmarkedet i en mannsalder.

Gjennom private investeringsselskaper kontrollerer han rundt 52 prosent i riggselskapet Fred. Olsen Energy. Selskapet har ni enheter primært konsentrert om Nordsjøen på dyp inntil 500 meter.

Fred. Olsens risikovillighet er imidlertid av en annen skole enn Fredriksen. Fred. Olsen Energy har to nye enheter bestilling, de første på mer enn et tiår.

Selskapet er verdsatt til 15,8 milliarder kroner, som vil si at skipsrederen kontrollerer verdier for 8,2 milliarder kroner.

Kapital anslo skipsrederens samlede formue til 8,15 milliarder kroner ved årsskiftet.

4. Arne Blystad
Investor Arne Blystad (57) er tilbake for fullt etter å ha vært med å selge Songa Drilling til britiske Abbot for rundt 3,8 milliarder kroner i 2006.

Gjennom selskapet Spencer Energy kontrollerer han omkring 16 prosent av Songa Offshore, som er verdsatt til rundt 2,5 milliarder kroner på Oslo Børs. Det priser Blystads lodd til 400 millioner kroner.

Songa eier seks halvt nedsenkbare borerigger for dyp inntil 500 meter.

Selskapet har ytterligere fire enheter i bestilling for levering mellom 2014 og 2015, som det nylig ble inngått intensjonsavtale for med Statoil.

Les også: <b>Analytikernes dom over Songa</b> og 15 milliarderskontrakt til Songa

Ifølge Kapital hadde Blystad en formye på 4,1 milliarder kroner ved årsskiftet.

5. Helene og Marianne Odfjell
Søstrene og skipsreder-arvingene Helene og Marianne Odfjell er heller ingen noviser i riggmarkedet.

Gjennom Odfjell Drilling, som ble etablert av familien for snart 40 år siden, kontrollerer de en flåte av seks moderne rigger og boreskip. Selskapet driver også stort innen relaterte ingeniør-og brønntjenester.

Odfjell Drilling, der offshore-multigründer Berge Gerdt Larsen en gang var toppsjef, ledes i dag av tidligere Aker Solutions-sjef Simen Lieungh.

Les også: Vil satse i ekstreme områder og Odfjell-søstrenes superavtale

Verdien på selskapet er ukjent. Odfjell vurderte riggvirksomheten til inntil 15 milliarder kroner da selskapet forsøkte å ta seg på børs tidligere i år, men både prisingen og børsplanene ble forkastet.

Helene og Marianne Odfjell hadde en formue på henholdsvis 3,7 og 1,9 milliarder kroner ved årsskiftet, ifølge Kapital.

6. Øystein Stray Spetalen
Investor Øystein Stray Spetalen (50) har vist at teften for gode investeringer strekker seg utover aksjemarkedet.

I 2006 solgte han Ferncliff Drilling til Ofer-gruppen i Singapore. Selskapet hadde bestilt et dypvannsboreskip i Sør-Korea som bar en opsjon på et søsterfartøy. Handelen verdsatte Ferncliff Drilling til 800 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

I 2010 kastet han seg igjen på riggbølgen med Standard Drilling, som fortløpende plasserte flere spekulative bestillinger på oppjekkbare rigger (jack-ups) i Singapore, og like raskt fusjonerte planene med en annen riggaktør, oppkjøpsfondet Clearwater.

Etter flere salg og saftige gevinster, har Standard Drilling fire enheter klar for levering mellom andre halvår 2013 og første halvår 2014.

Les også:
Spetalen kaster seg på voldsom riggbølge
Spetalen soper inn på nok et rigg-salg
Spetalens riggspill på børs

Selskapet prises til 2,1 milliarder kroner. Det verdsetter Spetalens andel på rundt 10,2 prosent til rundt 215 millioner kroner.

Investoren hadde ved årsskiftet en formue på 2,8 milliarder kroner, ifølge Kapital.

7. Bjarne Skeie
Offshore-nestor og multigründer Bjarne Skeie (67) fra Kristiansand gjorde et klipp da han solgte sin eierandel i riggselskapet Sinvest til indiske Aban i 2006.

Timingen var optimal ettersom Skeie var først ute med bestillingene av nye jack-up-rigger i Singapore. Den bokførte gevinsten etter salget var på 2,5 milliarder kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Les også: <b>Bjarne Skeie casher inn 2,77 milliarder</b> og Prospector bestiller to rigger

Gjennom selskapet Skeie Technology eier investoren med familie ti prosent av Prospector Offshore. Selskapet har bestilt fire store oppjekkbare rigger med opsjon for ytterligere tre enheter ved Dalian-verftet i Kina.

Riggene vil bli levert mellom første og tredje kvartal 2013. Selskapet har ytterligere to oppjekkbare rigger under bygging ved verft i Shanghai for levering i første halvår 2014, og opsjon for tre nybygg til.

Prospector prises til nær 700 millioner kroner.

Ifølge Kapital hadde Skeie en formue på to milliarder kroner ved årsskiftet.

Rik fauna
Den norske riggfaunaen har en underskog av riggmillionærer, blant disse tidligere styreleder i Ocean Rig, Geir Aune, nevnte offshore-multigründer Berge Gerdt Larsen og Mosvold-familien i Kristiansand, for å nevne noen.

Kjell Inge Røkke (53) hadde også vært langt oppe på listen om Aker ASA, der han er hovedaksjonær, hadde valgt å beholde riggselskapet Aker Drilling.

I 2011 ble det imidlertid solgt til Transocean i en avtale som priset selskapet til omkring 8 milliarder kroner. Akers andel, der Røkke kontrollerer to-tredjedeler, var 3,3 milliarder kroner.

Les også: Rigg-gigant sluker Røkkes oljerigger

Røkke hadde en formue på 9,8 milliarder kroner ved årsskiftet, ifølge Kapital.

* John Fredriksen er født i Norge, men endret statsborgerskapet til Kypros i 2006.

Les også:
- Vi har vært bortskjemte med Seadrill

Her er riggaksjen du bør eie

Wilhunter-kontrakt i boks for Awilco

<b>- Vi får ingen energikrise de neste 100 årene</b>

<b>- Vi har ikke sett slutten på riggboomen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.