Hva er verre for solindustrien enn subsidiekutt midt i året i Tyskland? Svar: Subsidiekutt med tilbakevirkende kraft i Spania.

Slik lød spørsmålet og svaret et amerikansk meglerhus nylig presenterte for sine kunder, skriver Dagens Næringsliv.

De europeiske landene, med Tyskland som det dominerende, utgjør de største markedene for verdens solindustri.

En stadig svakere euro akkompagnert av frykt for effektene av offentlige subsidiekutt, trekker nå ned solaksjer verden over, ifølge DN.

Spår kraftig prisfall
- Kutt i spanske subsidier med tilbakevirkende kraft vil være ekstremt skadelig. Én ting er konsekvensene for dem som eier solparkene, men mye verre er dette med hensyn til europeiske bankers vilje til å finansiere investeringer i fornybar energi. Bankene kan bli skeptiske til å gi nye lån til en bransje der det er så stor usikkerhet om rammebetingelsene, sier Fondsfinans-analytiker Håkon Levy, som ikke tror spanske myndigheter vil gå til et slikt skritt.

Hele industrien må kutte kostnadene med godt over ti prosent i året for å holde tritt med subsidiekuttene. Neste runde i Tyskland blir til nyttår, da subsidiene skal ned med ytterligere 9-13 prosent, avhengig av utviklingen i høst.

Levy, som har salgsanbefaling med kursmål 16 kroner for Rec-aksjen, tror prisene kan falle kraftig - 15-25 prosent - i andre halvår når solselskapene må kutte prisene for at kundene fortsatt skal få god avkastning av sine solinstallasjoner.

Rec-aksjen falt 70 øre, til 16,90 kroner på Oslo Børs tirsdag. Høyeste kurs i år er 45,23 kroner og høyeste kurs noensinne er 267,21 kroner. Aksjen er ned rundt 70 prosent siste 12 måneder.

Les også: - Det var uforholdsmessig høy avkastning

<b>Meglerhus kutter Rec</b>

- Rec-emisjon på fem mrd. fornuftig (analytiker i februar)

<b>- Et vanskelig år</b>

<b>- Det har vært mer enn spennende</b>

- Stort negativt sjokk


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.