Lavere rentenivå og lavere byggekostnader lokker kundene tilbake til nyboligmarkedet.

Bruktboligprisene har steget 11,6 prosent siden bunnen i desember i fjor. Den kraftige oppturen i bruktboligmarkedet ser ut til å dra med seg markedet for nye boliger.

- Boligprodusentene sier det har tatt seg betydelig opp, men det er langt igjen til tilstanden for to år siden. Da var det bare å hive ut nettet og håve inn kundene. Nå må man bruke et litt mer solid agn, sier sjeføkonom Kjell Senneset i analysebyrået Prognosesenteret til DN.no.

- Normalisering
I forrige uke solgte boligbyggeren JM Byggholt 11 leiligheter i prosjektet Nattlandshagen 2 i Bergen i løpet av to timer. Leilighetene koster i gjennomsnitt i underkant av fire millioner kroner hver.

  - Det er lenge siden vi har hatt det sånn, medgir regionsleder Yngve Fløysand i JM Byggholt.

Totalt er det 44 leiligheter i prosjektet. Denne helgen er det ny visningsrunde og Fløysland har allerede en lang interesseliste.

- Det ringer folk hver dag, sier regionslederen.

Selv om han solgte leiligheter for 40 millioner kroner i løpet av en dag, mener Fløysland at boligbyggerne bare kan drømme om en reprise av bonanzatilstandene for to-tre år siden.

- Men det er kanskje ikke så mye å trakte etter heller. Det er blitt en mer normalisering i markedet nå, konstaterer Fløysland.

I mai var formidlingstiden på brukte boliger på 23 dager i Bergen, raskest i Norge. Men Senneset i Prognosesenteret mener utviklingen i det bergenske boligmarkedet ikke skiller seg spesielt ut sammenlignet med andre norske storbyer.

- Nedgangen kom kanskje litt tøffere i Bergen enn andre steder. Men boligbyggingen har ikke vært lavere i Bergen enn i Oslo. Og det er ikke slik at det har vært spesielt mye verre i Bergen enn andre steder når det gjelder situasjonen i boligmarkedet. Det er byene som har fått smellen, og det gjelder alle de store byene, sier Senneset.

Totalsvikt
Markedet for nye prosjekter knakk fullstendig sammen da finanskrisen slo til ifjor høst. Nedturen begynte imidlertid allerede året i forveien.

Da boligprisene etter hvert begynte å falle utover høsten 2007, gikk mange kjøpere på en solid smell. Frem til da hadde det vært mulig for investorer og spekulanter å skaffe seg en god fortjeneste ved hive seg inn i nye prosjekter med én gang de ble lansert og selge videre til en mye høyere pris på et senere tidspunkt.

- Den gangen var markedet preget av spekulanter som sto i kø for å kjøpe boliger og selge dem videre når de var nærmere ferdigstillelse. De er helt borte nå, og jeg tror ikke de kommer tilbake på en stund, sier Senneset i Prognosesenteret.

Han mener også at utbyggerne nå gjør grundigere kredittsjekker slik at de vet at kundene faktisk kan gjøre opp for seg.

- Mange boligutviklere har brent seg på det, konstaterer Senneset.

Tar lengre tid
Administrerende direktør Per Jæger i Boligbyggernes forening mener endringen i markedsforholdene gjør det vanskeligere å få i gang nye prosjekter.

- Det som er utfordringen for alle aktørene er å komme opp i 50 prosent salg innen rimelig tid for å få igangsatt prosjektet. Tidligere har man kunnet pøse på med en investor på toppen for å få dette til. De er helt borte nå, sier Jæger til DN.no.

- Det er fortsatt veldig få nye prosjekter som settes i gang. I Oslo er det bare tre nye prosjekter som er lagt ut for salg. Og meg bekjent er det ingen av de som har oppnådd tilstrekkelig salgsgrad til å bli satt i gang, legger han til.

Kvalitet
Sviktende etterspørsel har ført til at mange boligbyggere har skjøvet nye prosjekt fremover i tid.

- Nattlandshagen-prosjektet hadde vi teoretisk sett tenkt å legge ut ifjor sommer, men vi ventet. I år har vi lagt ut to nye prosjekter, og vi ser at markedet kommer tilbake. Da blir det omsetning og ikke så forferdelig lang tid frem til byggestart, sier Fløysland i JM Byggholt.

Jæger i Boligbyggernes forening mener nye prosjekter nå må spille på kvalitet og egenart.

- Har du god kvalitet og treffer markedet med det markedet etterspør, og ikke har det alle andre har, så får du solgt. Det er et marked der ute, konstaterer Jæger.

Fløysland i JM Byggholt mener Nattlandshagen 2 er nettopp et slikt prosjekt.

- Det er et bra strøk og forholdsvis dyrt og påkostet prosjekt. Veldig god utsikt og veldig gode solforhold. Det er ikke et gjennomsnittsprosjekt. Det gjør nok at folk har vært villige til å vente.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.