FN ber donorland bidra med penger for å unngå hungersnød.

Den andre sultkatastrofen på tre år kan avverges, mener FNs nødhjelpskoordinator for Somalia, Philippe Lazzarini.

– Bare år etter sultkatastrofen hvor vi sa «aldri igjen», utfolder det seg en ny katastrofe foran oss, sier han.

Lazzarini sier at situasjonen med stadig mer feilernæring og mangel på mat ligner den man sto overfor før sultkatastrofen i Somalia i 2011, da nesten 260.000 mennesker døde.

– Det vil være moralsk vanskelig å unnskylde og akseptere at en ny krise av slikt omfang utfolder seg, sier han.

Flest barn omkom

Somalia var det landet som ble hardest rammet da ekstrem tørke ødela avlinger og påvirket over 13 millioner mennesker på Afrikas Horn.

Anslagsvis 4,6 prosent av den samlede befolkningen i de midtre og sørlige delene av Somalia døde i perioden oktober 2010 til april 2012. Halvparten av de døde var barn under fem år.

De mest konfliktfylte delene av Somalia ble også hardest rammet av sultkatastrofen, og flest mennesker døde i områder som ble kontrollert av islamistiske opprørere.

Pressede fond

Internasjonale givere lovet på en konferanse i Brussel i september til sammen 1,8 milliarder euro som skal brukes til å gjenoppbygge Somalia, men det har vært liten fremgang på grunn av stadige kamper i landet. I tillegg har mer omtalte konflikter i verden, som i Sør-Sudan, Syria og Ukraina, presset nødhjelpsfondene.

FN har kun samlet inn én tredel av de 933 millioner dollarene som trengs i Somalia i 2014.

Lazzarini ønsker nå at giverlandene strekker seg lenger for å forebygge en ny humanitær krise.

– Vi må handle nå for å få fred og unngå en unngåelig krise, sier han.

Stadig nye angrep

Den afrikanske fredsstyrken AMISOM har 22.000 soldater i landet, men fredsstyrken har så langt ikke klart å forhindre de stadige og omfattende angrep og voldshandlinger den militante islamistgruppen al-Shabaab står bak.

Regjeringen forsøker å gjenreise landet etter over to tiår med borgerkrig, som brøt ut da diktatoren Mohamed Siad Barre ble styrtet i et kupp i 1991. Men al-Shabaab kjemper mot den midlertidige regjeringen, og har som mål å få kontroll over hele landet.

Al-Shabaab mistet kontrollen over hovedstaden Mogadishu i 2011, men har infiltrert flere nye områder i Somalia og gjennomfører angrep i alle deler av landet.

Les også:
Putin kan stoppe norske medisiner
Må opp til eksamen før skolestart
Hevdet norsk laks var fra Skottland (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.