Forretningsmannen Kristian Siem blir gjerne kalt en veteran i det globale oljeservicemarkedet. Han har tjent milliarder av kroner gjennom sine mer enn 40 år i bransjen.
I sin første sommerjobb tjente han imidlertid ikke særlig godt. Siem var maskingutt på M/S Toppdalsfjord, som tilhørte den norske Amerikalinjen.
Der tjente han 2,73 kroner i timen, i tillegg til kost og losji om bord. Dette tilsvarer i dag en timelønn på rundt 27 kroner.Sommer over Atlanteren
- Datteren til inspektør Salbu på Riis Skole var telegrafist, så han hadde sympati for sjømannsyrket og viste meg uvanlig fleksibilitet. Jeg slapp ut før skoleåret i første gym var avsluttet våren 1966, og fikk en lang sommer over Atlanteren. Vi var innom alle fem store sjøer mellom USA og Canada, sier Siem.
- Det var uhyre lærerikt og spennende for en 16-åring, understreker han.
I denne sommerserien forteller et knippe av Norges mest profilerte næringslivsfolk om starten på voksenlivet og karrieren. Hva førte dem dit de er i dag?
Over 40 år i bransjen
Siden starten av 1970-tallet har Siem opparbeidet seg en milliardformue innen offshoreservice- og shippingselskaper. Han har bygget seg opp gjennom investeringer i obligasjonsgjeld i gjeldstyngede selskaper.
På 90-tallet var Siem hoveddriveren bak restruktureringen av norsk riggbransje.
De seneste årene har han gjort seg kjent i oljeserviceselskapene Subsea 7 og Siem Offshore. Investeringene hans styres gjennom Siem Industries Inc.
Fast jobb i Houston
Siems erfaring i oljeservicebransjen skjøt fart da han fikk sin første faste jobb. Det var i USA, nærmere bestemt i Houston. Han var den første som ble ansatt på Houston-kontoret til Fred Olsen Gruppen.
- Det var den gang Houston var uendelig langt vekk og jeg sa alvorlig farvel til familie og venner, sier Siem.
Men det var ikke så lenge han skulle være borte fra norske bekjentskaper.
- Houston var, og er imidlertid, verdens oljeby. Med utviklingen av oljens betydning for Norge, kom halvparten av mine venner etter til Houston i løpet av få år, sier Siem.
«Norway House»
Han peker på at han fikk mye besøk, blant annet av forretningsfolk som ville gjøre det stort i oljebransjen.
- De fleste nordmenn på tur til Houston kom også innom meg. Det var påfallende hvor dårlig planlegging mange hadde. Det var nesten som de skulle få sine norske bedrifter inn i oljenæringen ved osmose, bare ved å være i Houston, sier Siem.
Det var også i Houston Siem kjøpte sin første bolig, med pantelån fra en amerikansk bank.
- Min første bolig var en bungalow i Houston til om lag 45.000 dollar. Mange nordmenn benyttet det huset, jeg kalte det «Norway House», sier han.
- Engasjer deg i samfunnsdebatten
Siem har flere råd til ungdom i dag.
- Ta deg tid til skikkelig utdannelse i 20-årene, inklusive evnen til å uttrykke deg. Bruk tiden effektivt, men ta nok tid til å lære ditt fag. Samtidig bør du engasjere deg i samfunnsdebatten tidlig, så du kan bidra i politikken, sier han.
Selv har han aldri vært redd for å ta ordet. Siem er en aktiv samfunnsdebattant og har engasjert seg i politikk, ulike samfunnsforhold, samt bransjene han gjør forretninger i.
- Husk at det er få yrker du kan bidra med positiv utvikling i samfunnet, mer enn som politiker, understreker Siem. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.